Annons

Annons

Annons

Skiljebos motion till VFF

Förslaget som kan skaka om Västeråsfotbollen

Skiljebo SK saknar ett seniorlag på damsidan och kämpar för att locka fler flickor till klubben.

Nu vill man se en regeländring för att sprida ut damspelarna över fler klubbar.

– Det kommer inte att lösa allt, men vi måste hitta nya vägar, säger SSK:s ordförande Mona Tapper till VLT.

Text

Bild: Eric Blomqvist

Annons

Skiljebo SK är en i Västerås-kontext gigantisk ungdomsförening med över 1000 aktiva fotbollsspelare.

Klubben hemmahörande på Hamre IP har flicklag i alla årskullar, men saknade under 2022 ett seniorlag efter att ha brottats med rejäla utmaningar i en rad år.

Inför den kommande säsongen gör man en särskild satsning på att få ett F17-lag till spel.

– Om det tar ett, två eller tre år har ingen betydelse. Vi måste få till en kedja upp till ett framtida A-lag. Kan man hålla ett herrlag kan man hålla ett damlag, säger SSK:s ordförande Mona Tapper till VLT och fortsätter:

– Vi ska inte konkurrera om att bli bäst i stan. Elitsatsning ska andra föreningar i stan hålla på med. Vi ska ha ett breddperspektiv på vårt A-lag.

Annons

Skiljebo vill fånga upp spelare, som annars övervägt alternativet att sluta spela fotboll.

Annons

– Det behövs fler klubbar i Västerås och Västmanland som håller ett A-lag på damsidan för att tjejer ska ha fler valmöjligheter för att kunna fortsätta spela. Vi tappar för många just nu.

Mona Tapper är Skiljebo SK:s ordförande.

Bild: Dan W Boter

Skiljebo har skickat in en motion till Västmanlands fotbollförbunds representationskap 6 december (läs hela motionen nedan), i vilken klubben vill se en regeländring så att en och samma förening inte får ha fler än ett damseniorlag i seriespel samtidigt, så som det redan är på herrsidan.

– Vi måste tänka efter hur mycket vi koncentrera verksamheterna i specifika klubbar.

I motionen (som SVT Västmanland rapporterade om i oktober) står bland annat följande:

”Då antalet spelare precis som på killsidan minskar i antal med stigande ålder så blir konsekvensen att andra föreningars möjligheter till att driva damverksamhet i seriespel minskar. Att duktiga tjejer blir rekryterade till föreningars A-lag med hög serietillhörighet eller ungdomslag på F 17 och F 19 ser Skiljebo positivt på. Det handlar inte om att låsa fast spelare i sina moderföreningar, utan enbart om att erbjuda fler damlag i länet.

Det Skiljebo SK motsätter sig är att klubbar tillåts ha ytterligare seniorlag i lägre divisionsspel på damsidan. På herrsidan tillåts inte detta, där jobbar klubbar som har för stora trupper med samarbetsavtal och utlåningar av spelare. Vi ser det som anmärkningsvärt att det för skillnad på kill/tjej/herr/dam verksamhet.”

Annons

Annons

Skiljebo SK:s motion till VFF:s representantskap 6 december. Foto: privat.

Ett förbud av flera seniorlag skulle slå mot Gideonsbergs IF och BK30, som har två seniorlag vardera (VSK har avvecklat sitt division 4-lag, till förmån för en F17-satsning).

– En eventuell förändring kommer inte att lösa allt, men vi måste hitta nya vägar. Vissa klubbar kanske säger att det nuvarande systemet är ett måste för att få till en bra påfyllnad av spelare. Det vi vill är att åtminstone prata om alternativa sätt att jobba, det är inte säkert att vi tänker rätt.

Gideonsbergs IF och BK30 är två föreningar som har två seniorlag i seriespel på damsidan.

Bild: Eric Blomqvist

Tapper är inte helt övertygad om att lyckas få till en regeländring.

– Det beror på hur många som kommer till repskapet. Det pratas mycket om utveckling och samarbete, men vi gör inte så mycket samarbete. Jag vill gärna ta ett steg vidare för damfotbollens bästa.

I en kommande intervju får SSK:s motion stenhård kritik av Gideonsbergs kanslichef Erik Acar.

Annons

Fakta

Skiljebo SK:s motion

Utvecklat seniorspel inom damfotbollen
Skiljebo SK har de senaste 5 åren försökt att bilda ett damlag. Vi når inte fram med den målsättningen, vilket är en stor besvikelse då vi är en av Västmanlands största föreningar med tjejer och lag.

Vi ser att detta också är en situation för fler föreningar i Västmanland. Idag när man som tjejspelare börjar spela fotboll i många av länets föreningar, kan man inte se att man kan fortsätta med fotboll som seniorspelare. Samtidigt finns det idag föreningar men damlag på hög nivå, vilket är glädjande, men där också dessa bedriver division spel på lägre nivå. Då antalet spelare precis som på killsidan minskar i antal med stigande ålder så blir konsekvensen att andra föreningars möjligheter till att driva damverksamhet i seriespel minskar.

Att duktiga tjejer blir rekryterade till föreningars A-lag med hög serietillhörighet eller ungdomslag på F 17 och F 19 ser Skiljebo positivt på. Det handlar inte om att låsa fast spelare i sina moderföreningar, utan enbart om att erbjuda fler damlag i länet.

Det Skiljebo SK motsätter sig är att klubbar tillåts ha ytterligare seniorlag i lägre divisionsspel på damsidan. På herrsidan tillåts inte detta, där jobbar klubbar som har för stora trupper med samarbetsavtal och utlåningar av spelare. Vi ser det som anmärkningsvärt att det för skillnad på kill/tjej/herr/dam verksamhet.

Skulle fler klubbar precis som Skiljebo SK ställa sig bakom denna motion skulle Västmanland få fler föreningar med damlag och i förlängningen också fler damfotbollsspelare. Som upplägget är idag ”går” många spelare/lag till dessa klubbar i högre flickåldern (mellan 15-18 år) med drömmen om A-lagsspel. Vi ser att många spelare bara efter några år ( 1-2 år) väljer att sluta när man inte når sina mål och drömmar.

Idag finns det för få alternativ för tjejer i Västmanland. Klubbar behöver damlag som en viktig pusselbit för den samlade
verksamheten. Det uppkommer dock en konkurrenssituation som gör det väldigt svårt att få i gång egna seniorlag när klubbarna tillåts ha mer än ett divisionslag.

Vi ser denna fråga som en gemensamt viktig utveckling för tjej/damfotbollen i Västmanland. Genom samarbete klubbarna emellan kan vi åstadkomma bra förutsättningar för många fler spelare.

För Skiljebo SK

Mona Tapper

Ordförande

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan