Nicklas Hermansson reser just nu runt på skolor i Sverige. Till vardags är han bland annat grundare och chefredaktör för Nomofomo (som står för "no more fear of missing out"), ett modernt mediehus med nyhetsbrev, föreläsningar, podcaster och mycket annat.
Med på Västeråsföreläsningarna var också VLT:s chefredaktör Daniel Nordström med. Han förklarade värdet av oberoende medier med källkritik och faktakontroll.
På tisdagen fick elever på Grillska gymnasiet höra föreläsningen. På onsdagen var det Carlforsskas tur.
Annons
Tekniken går framåt och det finns många exempel på när gränsen mellan det verkliga och påhittade suddas ut på nätet. Ofta skapas det medvetet, kanske som hela virtuella världar. Men ibland är det någon, kanske en extremist eller en hel stat, som vill luras för att påverka opinionen. Nicklas Hermansson gav några exempel:
Annons

Nicklas Hermansson har en bakgrund på bland annat Aftonbladet och Mittmedia, men har nu startat eget, där han bland annat föreläser om teknikens framtid och hur livsviktig källkritik är. Här från föreläsningen på Grillska.
Bild: Mats Adolfsson
►Mediepersonligheten som (kanske medvetet) kraschade sitt flygplan och med hjälp av det fick många fler följare och större annonsintäkter.
► Den japanske man som gifte sig med en blåhårig avatar, en virtuell personlighet som inte finns i verkligheten. Det är ett exempel att många redan börjar leva delar av sitt liv i den virtuella världen, och kanske till och med lever som om den är verklig.
►Den falska och planterade nyheten, startad i Ryssland, om att sjukdomen aids skulle vara skapat i ett laboratorium i USA.
– Före internet kunde det ta flera år för en sådan falsk nyhet att sprida sig över hela världen. Numera kan det gå på tio minuter, berättade Nicklas Hermansson, som tillade att information, falsk såväl som äkta, snabbt mångdubblas på nätet.

Ville Kühne, Elin Massaro Rörbrink och Evelina Killiner. De går alla på medieinriktade utbildningar på Grillska gymnasiet.
Bild: Mats Adolfsson
Slutligen fick eleverna gå igenom ett quiz på temat källkritik, där de fick titta på nyheter, varav hälften var falska och hälften var äkta. Det visade sig inte vara helt lätt att se vilka nyheter som var verkliga.
Annons
När VLT talade med några elever, som alla studerade medieinriktade program, efter föreläsningen var de tankfulla, kanske också lite skakade:
Annons
– Jag visste att det fanns mycket utvecklad teknik, men inte att den var så där avancerad, sa eleven Ville Kühne och fick medhåll av Elin Massaro Rörbrink:
– Vi arbetar med sådant här, men jag visste inte att det kunde vara så avancerat.
– Det var ögonöppnande när vi fick göra quizzet på slutet och bara inse att "shit... oj... var det fejk?" sa eleven Evelina Killiner.

VLT:s Daniel Nordström talade om hur viktiga faktagranskande medier är och hur viktiga de kommer att vara även i framtiden.
Bild: Mats Adolfsson
Men var ska man leta efter äkta nyheter? Traditionella medier har en kvalitetsstämpel, där faktagranskning ingår i uppdraget.
VLT:s chefredaktör Daniel Nordström talade om att man inte får glömma att medier som VLT inte längre bara är papperstidningar utan också finns på nätet, både som webbtidningen vlt.se och dessutom på Facebook, Instagram och Twitter och från och med i dagarna också på Tiktok.
– Det är viktigt att man ser vad som händer i samhället och att man får faktagranskade nyheter. Det är viktigt att man hänger med i samhällsutvecklingen, och det gör man bäst via oss, sa Daniel Nordström.

VLT:s utgivare Daniel Nordström poängterade hur viktigt det är att hänga med i samhällsutvecklingen – något man gör via VLT.
Bild: Kenneth Hudd