Annons

Annons

Annons

Debatt
S: Vi sätter omtanken främst

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Annons

I flera inlägg har Moderaterna i Västerås anklagat den nya Västeråsmajoriteten för att begränsa valfriheten genom att stoppa upphandlingar för personer med funktionsnedsättning. Senast skrev Marie Brandstedt (M) den 8 november en debattartikel där hon anklagar ett ”vänsterstyre” för att rasera valfriheten ("Vänsterstyret raserar valfriheten i Västerås").

Annons

Annons

Det är på sin plats att jag som ordförande förklarar vad vi inom majoriteten i nämnden vill åstadkomma med vår politik. Vi kommer inte att konkurrensutsätta fler av våra grupp- och servicebostäder. Anledningen är omsorg om våra målgrupper. Det är personer, oftast unga som har intellektuella funktionsnedsättningar, autism eller andra förutsättningar som gör att de behöver särskilt stöd omkring hemmet. I de allra flesta fall är dessa personer i stort behov av kontinuitet. Förändringar skapar stor oro, ångest och psykisk ohälsa. Det är dessa personer och deras välbefinnande nämnden är till för.

Därför måste Marie Brandstedt förstå, att det är osäkerheten kring själva upphandlingen som skapar stor oro bland personer i våra gruppbostäder och servicebostäder.

Jag vill samtidigt passa på att vara tydlig. Vi kommer inte att ta hem alla bostäder till egen regi, vilket vissa moderata och liberala debattörer försöker antyda. Det som i dag har handlats upp kommer att handlas upp igen när avtalen löper ut. Däremot genomför vi nu inga nya upphandlingar på gruppbostäder eller servicebostäder som i dag drivs kommunalt. Vi har ställt oss på de boendes och deras anhörigas sida.

Här i Västerås sätter vi omtanken om de människor vi är till för främst. Vi leker inte affär med deras vardag. Detta betyder inte att vi är företagarfientliga.

Annons

Privata aktörer är alltid välkomna att tillsammans med oss göra tillvaron bättre för våra målgrupper.

Magnus Johansson (S)

Ordförande i nämnden för personer med funktionsnedsättning

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan