Annons

Annons

Annons

Debatt
Nytändning för svensk kärnkraft

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Annons

Till våra debattörer. I dag speciellt till Sverre Haukeland ("Kärnkraften har hög kapacitet och nya möjligheter", 23 november) och Karl-Erik Andersson ("Sanningen om kärnkraften är också viktig", 17 november), men även Carl-Åke Utterström ("Uniper, Fortum och kärnkraften", 18 november) och Åsa Carlsson.

Annons

Industrihistoriska Föreningen arrangerade filmvisning av intervjun för 15 år sedan av våra två nestorer inom svensk kärnkraft – Cnut Sundqvist och Erland Tenerz. Westinghouse som förpresentatör av dagens kärnbränsleteknik ute på Finnslätten. Jag hade önskat att ni och andra engagerade varit med, men det var ganska utsålt. Det är en fantastisk teknisk resa och en teknisk bravad.

Annons

Jag satt med tidsschemat för Oskarshamn 3 – kanske någon månad över 6 år. Vilken prestation! Jag tror gärna Industrihistoriska Föreningen kör en andra föreställning.

Föreningen Västeråsare för Kärnkraft tog en paus för 5 år sedan. Allt som behövde sägas då var sagt, och bortröstningen av Ringhals 1 och 2 var ganska deprimerande. (Jag satt på läktaren med lappar till debattörerna i kammaren, men det var ju meningslöst.)

I förra veckan annonserade jag att jag ser anledning att återstarta föreningen bland annat som rådgivare till Energidepartementet.

Vi har en uppenbar generationsväxling i föreningen. Hälften av styrelsen vid kampanjen ”Rädda Barsebäck” har avlidit, och vi som är kvar är mellan 75 och 90 år. Jag tar mig friheten att utnämna er alla till hedersmedlemmar. Hederstitel kan omvandlas till ”arbetande hedersmedlem”.

Vi kan gärna – Karl-Erik Andersson – diskutera den gamla idén med mottryckstubiner för att höja verkningsgraden med fjärrvärmeanslutning, men det är ju Barsebäck som har kortast avstånd till större stad.

Vad vi nu närmast ska åstadkomma är att våra tre befintliga kärnkraftverk ska bekräftas godkända för uppförande av nya ersättningsenheter.

Annons

Proplaneringen fram till att kraftbolaget kan gå ut med offertförfrågan ska som vi ser det beredas av Energidepartementet – eller naturligtvis av utsedd ansvarig proplanenhet.

Ingen formalitet ska vara ett frågetecken för att göra en leveransoffert. Inget finskt mardrömsscenario på 200 månader.

Hans Stackegård

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan