Annons

Annons

Annons

Debatt
L: Innan man gör en förändring bör man ha lite bättre koll

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild

Annons

Svar på inlägget "C: Alla människor som kan ska arbeta", VLT den 19 november.

Det är glädjande att Vicki Skure Eriksson (C) vill verka för att minska bidragsberoendet men att som i VLT den 19 november påstå att jag är emot att fler människor går från bidragsberoende till egen försörjning är inget annat än att fara med osanning och det är synd att Vicki Skure Eriksson inte delar sina majoritetskollegors något mer ödmjuka hållning som framkom på budgetfullmäktige i förra veckan.

Att minska långtidsarbetslösheten och få fler människor att gå från bidragsberoende till egen försörjning är en väldigt viktig fråga för Västerås och inte minst för var och en av den som i dag lever i ofrihet och inte har möjligheten att påverka sitt eget liv för att de lever på bidrag. Det har jag arbetat för sedan jag kom in i fullmäktige i Västerås förra mandatperioden.

Annons

Annons

Att den nya vänstermajoriteten genom Vicki anger att de inte vill skrota de så kallade välfärdsjobben som infördes i Västerås förra mandatperioden är ett välkommet besked. Välfärdsjobb är russinet som vi plockade ur kakan från Borås och som Vicki i sin intervju med VLT angav att man ville ta efter. Men varför inte nöja sig med att plocka just russinen ur kakan från Borås? Varför vill man också ta med de mindre bra delarna från deras modell? Ska Västerås minska bidragsberoendet är det bättre att, som i Borås, bygga ut antalet välfärdsjobb och öppna upp för att fler personer beroende av försörjningsstöd kan gå från bidragsberoende till jobb.

Bara i år har 143 personer gått från att vara beroende av ekonomiskt bistånd till att kunna försörja sig själva, det skulle ha kunnat vara fler om Västerås haft fler välfärdsjobb. Där borde krutet läggas istället för att bilda en ny nämnd i tron att det skulle minska bidragsberoendet. En nämnd som dessutom hotar den viktiga samverkan inom socialtjänstens olika delar och målet att arbeta för en socialtjänst med individen i centrum.

Det som sker när man skapar en ny nämnd är nämligen att man bygger in sekretess mellan socialtjänstens olika delar. Det är en sekretess man inte kan bortse från och gör att när de som arbetar med ekonomiskt bistånd och gör hembesök eller tar del av någons ansökan inte kan delge det som kommer fram till en kollega som arbetar inom en annan del av socialtjänsten. Det kommer drabba de barn som lever i de här familjerna och det tror inte jag är bra. De behöver all hjälp och stöd de kan få.

Att arbeta för att få fler människor i arbete och öka samarbetet är lovvärt men innan man gör en förändring bör man faktiskt ha lite bättre koll på vad förändringen också innebär.

Centerpartiets företrädare har uppenbarligen inte koll på det för om man hade haft det tror jag faktiskt inte man gjort den här förändringen.

Anna Lundberg (L)

Ledamot kommunfullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan