Annons

Annons

Annons

Insändare
Vänta inte till det första slaget!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tecken på en osund relation är till exempel svartsjuka, överdriven hjälpsamhet, klagomål på klädsel, matlagning samt åsikter, önskemål om att kvinnan ska avstå från att träffa släkt och vänner. Arrangerad bild.

Bild: Arkivbild

Annons

Mäns våld mot kvinnor är ett samhälls- och hälsoproblem. Sedan den 1 januari 2000 har över 340 kvinnor i Sverige dödats av deras make, sambo eller pojkvän. I år har fram till och med juni 19 kvinnor dödats av män som de haft en relation med. Det är samma antal kvinnor som under hela 2021.

Ofta dödas kvinnan för att hon vill lämna en destruktiv relation.

Annons

Genom kampanjen ”Orange the World” den 25 november–10 december vill kvinnoorganisationen Soroptimist International i Sverige och Europa sätta fokus på våldet mot kvinnor och hur kvinnor kan lära sig att se signaler på att en relation är osund.

Annons

Tecken på en osund relation är till exempel svartsjuka, överdriven hjälpsamhet, klagomål på klädsel, matlagning samt åsikter, önskemål om att kvinnan ska avstå från att träffa släkt och vänner, en nedsättande syn på kvinnor, våldsamhet mot föremål samt djur och ett övertagande av kvinnans ekonomi.

Soroptimist Internationals Västeråsförening vill att Västerås kommun ska set till att det finns mer information om sunda relationer i skolan, att idrottsledare får utbildning i hur de kan upptäcka att ungdomar utsätts för osunda relationer och att när det anordnas näringslivsträffar informera om hur man kan hjälpa sina kollegor ur osunda relationer.

Vår uppmaning är att våga prata om osunda relationer för när första slaget har utdelats är det för sent.

Hjälp finns via till exempel Kvinnofridslinjen 020-505050.

Soroptimist International Västerås

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan