Annons

Annons

Annons

Debatt
M: Det behövs ett fördjupat samarbete med föreningslivet om barns aktivitet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Scanpix

Annons

Kommentar på inlägget "Det går bra för Västerås – rekordstort överskott väntas", VLT den 28 november.

Jag vill rikta ett stort tack till den grupp med idrottslärare, skolläkare och skolpsykologer som skrivit en debattartikel om att investera i skolidrotten.

Annons

Annons

En motion med samma syfte lämnade jag in till fullmäktige i januari 2022. Nu nästa ett år senare kommer den upp till beslut i fullmäktige. Där yrkar majoriteten S, C, KD, V, avslag på min motion. Mycket märkligt då alla vet och borde inse hur viktigt det är med motion och rörelse för barn och ungdomar. M och SD yrkar bifall på motionen.

I min motion hänvisar jag till Ängelholms kommun som jobbar framgångsrikt med detta i ett koncept som heter Aktivitet förebygger. Det är ett samarbete mellan kommun, civilsamhälle, näringsliv och föreningar. Det omfattar alla skolor och föreningar i kommunen och riktar sig i första hand till årskurs 4–6 och ligger i anslutning till skoltiden.

Genom projektet Aktiv fritid får barnen ökad fysisk aktivitet, glädje och gemenskap, träning i värdegrundsfrågor, bättre självkänsla och ökat intresse för aktivitet. Viket leder till mindre utanförskap, bättre skolresultat, bättre hälsa.

Rörelse och motion behövs för att skapa arbetsglädje och lugn i kroppen. Många barn som har överskott på energi och inte får utlopp för detta blir rastlösa.

Som vuxen bestämmer du själv om du vill ta en löprunda eller ett pass på gymmet innan arbetsdagen startar. Vi vet alla att man med denna fysiska rörelse presterar bättre och håller sig friskare.

Annons

Ge barn och ungdomar samma möjlighet till aktiv rörelse både före under och efter skoltid. Aktiviteter som inte ska belasta föräldrars ekonomi och vara likvärdig för alla!

Irene Hagström (M)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan