Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Sveriges Television bör lära sig av hur Sveriges Radio arbetar

Debatten mellan tidningsbranschen och Sveriges Television är långt i från ny. Den har pågått under flera år. Trots det återstår frågan. Hur kan det komma sig att Sveriges Radio har en så självklar strategi samtidigt som känslan är att SVT ännu famlar efter sin identitet?

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Lars Schröder/TT, Foto: Patrick Sörquist/ SCANPIX

Annons

Anmäl text- och faktafel

För ett antal år sedan riktade tidningsbranschen sin kritik mot public service som helhet. Det var inte fullt rättvist, för det har alltid varit stor skillnad mellan SR och SVT. Med åren har skillnaderna ökat och den irritation som tidningsbranschen nu känner riktar sig enbart mot SVT, inte mot SR eller Utbildningsradion.

Det räcker med att besöka P4 Västmanlands och SVT Nyheter Västmanlands respektive sajter för att förstå den uppenbara skillnaden, som är ännu större på riksnivå. Sveriges Radio har sin tydliga strategi med ljudet i centrum, vilken också avspeglas på P4 Västmanlands sajt.

Annons

Annons

Sveriges Televisions strategi däremot... Ja, vad är den egentligen? Den är åtminstone inte det som hade varit logiskt, tv i centrum. På sin sajt har SVT snarare texten i fokus. Tv-inslagen är långt ifrån de centrala.

Redan i början av 2017 hölls en debatt mellan Tidningsutgivarna och SVT i ”Gomorron Sverige”. Tidningsutgivarna ansåg att SVT hade en tendens att slå undan benen för konkurrenterna och att snedvrida konkurrensen.

Sedan dess har det under några år varit relativt lugnt i relationen mellan tidningsbranschen och SVT. Vi alla i branschen vet att det finns ännu större hot likt amerikanska jättar som Facebook och Google, som inte minst gröper ur den svenska annonsmarknaden.

Dessutom finns det forskning som har klarlagt att det snarare är så att de kommersiella medierna och public service stärker varandra. Samhällsviktig journalistik av många oberoende aktörer är avgörande för vårt demokratiska samhälle och public service-bolagen är utan tvekan enormt viktiga för demokratin och journalistiken.

79 mediechefer undertecknade en debattartikel som är ett upprop till kulturminister Parisa Liljestrand. Artikeln handlar om hur Sveriges Television agerar digitalt.

Bild: Lars Schröder/TT

SVT står fortsatt där och famlar i mörkret som om de inte riktigt litar på sin egen produkt,

Annons

Men, ändå. SVT står fortsatt där och famlar i mörkret som om de inte riktigt litar på sin egen produkt, samtidigt som SR fortsatt står lika tryggt i sin strategi, Därför var jag en av 79 mediechefer som undertecknade en debattartikel för en vecka sedan. Artikeln är ett upprop till kulturminister Parisa Liljestrand.

Annons

I debattartikeln konstaterar vi att SVT:s sajt är mer nättiddning än tv och att så mycket som en tredjedel av alla nyhetsartiklar på svt.se uteslutande består av text. Hela 80 procent antingen saknar videoinnehåll eller har text som primärt format.

Även den här gången försvarar SVT sig. Förstås.

– Snittåldern på en ”Rapport”-tittare ligger på 69 år i dag. Men SVT ska vara för alla, och då måste vi också nå ut till den yngre generationen. Det gör vi bara digitalt och med en multimedial tjänst, säger Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter och Sport till Dagens Media.

Annons

Självklart är det så, Anne Lagercrantz. Ingen har ifrågasatt det. Självklart måste både SVT och SR satsa hårt på det digitala innehållet för att nå ut till så många som möjligt.

Men, det går att göra det på olika sätt och med en mer tydlig strategi som är mer förenlig med SVT:s uppdrag.

Se och lär av Sveriges Radio. Svårare än så behöver det inte vara, SVT.

Anne Lagercrantz är divisionschef för SVT Nyheter och Sport. Hon och hela SVT:s ledning borde lära sig av Sveriges Radio.

Bild: Foto: Patrick Sörquist / SCANPIX

Tre heta

Folkrace-tv

VLT:s läsare gillar detta och nu är det dags för årets sista chans att se folkrace – och ni kan göra det från soffan. Vi är på plats och sänder traditionella Luciaracet i Jönköping live, den 10 december.

Annons

Lars Hedberg

Under tio års tid har han fångat människor och miljöer med sin kamera under promenader i Västerås. Nu ger han ut fotoboken ”Street Photography in Västerås”.

Peter "Biffen" Pettersson

Han har blivit intervjuad av VLT i ett utvisningsbås under match, fått sitt smeknamn som en pik av Pär Hellenberg och avslutade spelarkarriären som 52-åring. Nu hissas ”Biffens” tröja i Surahallen.

Citatet

Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom.

Eyvind Johnson (1900–1976), författare.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan