Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Jag undrar vad Carl XVI Gustaf hade gjort om han inte var kung

I år är det jubileum. Kung Carl XVI Gustaf har suttit på tronen 50 år. Det är fascinerande att han ännu är så dålig på att hantera media. Han är helt enkelt som han är. Kanske är det därför svenska folket gillar honom, trots allt.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

När man har det riktigt bra brukar man säga att man mår som en prins. När någon gör något imponerande bra brukar den personen benämnas som en kung eller drottning. Men, även om ingen i kungahuset behöver oroa sig över sina elräkningar kan det knappast vara roligt att bli infödd i ett kändisskap och en roll som man absolut inte har valt själv.

Trots snart 50 år på tronen har kung Carl XVI Gustaf aldrig kunnat hantera media. Han har heller aldrig varit någon större talare. Kanske skulle han helst vilja göra någonting helt annat.

Bild: Anders Wiklund/TT

Annons

2010 släpptes den uppmärksammade boken "Den motvillige monarken", skriven av journalisterna Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer. Begreppet ”kaffeflicka” kom med i Språkrådets nyordslista och boken debatterades kraftigt inte minst på grund av att den baserades på en hel del obekräftade rykten om kungens vilda festande och sexliv.

Annons

Efter att boken hade släppts uttalade sig kungen vid en smått legendarisk pressträff i samband med den årliga älgjakten utanför Trollhättan. Det var under den som kungen uttalade de numera klassiska orden om att ”vända blad och gå vidare”.

Han gjorde inte direkt en lysande insats då och har aldrig under sina snart 50 år på tronen varit duktig varken på att tala offentligt eller på att hantera medier. Kanske är han just en motvillig monark.

Det är just kungens tafatthet i offentliga sammanhang som gör TV4-succén "Hey baberiba" så enormt rolig. Serien med David Hellenius, Peter Magnusson och Christine Meltzer sändes enbart i fyra säsonger åren 2005–2007, men är och förblir en svensk humorklassiker.

Peter Magnusson tolkar kung Carl XVI Gustaf i TV4:s ”Hey baberiba”. Foto: TV4

Annons

Inte minst det stående inslaget ”Familjen”, där kungahuset parodierades var riktigt kul. Peter Magnussons tolkning av kungen var helt enkelt lysande, men uppskattades inte alls av monarken själv. Man kan tycka att kungen borde uppskatta god humor, men kanske känner han till sina brister allt för väl för att orka med parodier av sig själv.

Annons

Nu är kungen aktuell på nytt i en dokumentär i SVT. Där uttalar han sig om sin besvikelse över det faktum att prins Carl Philip föddes som kronprins 1979 och inte fick förbli det. Ett drygt halvår senare gjordes nämligen en grundlagsändring som innebär att det äldsta barnet ärver tronen oavsett kön och därmed blev Victoria kronprinsessa i stället.

Hovet insåg förmodligen att det inte var ett så passande uttalande av kungen och kallade därför SVT till ytterligare en intervju. I den vidhåller kungen sin åsikt, även om han försöker nyansera bilden en aning. Det gick helt enkelt inte så bra för honom den här gången heller.

Kungen har givetvis, precis som alla andra, rätt till sin åsikt. Men, när han har så förtvivlat svårt att formulera sig hade det nog varit klokare att inte ge sig in i vissa resonemang. Men, han har som sagt aldrig valt rollen själv.

Jag undrar förresten vilken väg i livet Carl XVI Gustaf själv hade valt om han hade fått förmånen att leva ett vanligt liv. Kanske hade han då varit glad pensionerad murare, arkitekt eller något helt annat. Vem vet?

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Tre heta

Anthon Eriksson

VIK:s forward gjorde två mål när det äntligen blev seger i bortamatchen mot Djurgården i den allsvenska ishockeyn. Därmed spräcktes en tung svit på sju raka förluster.

Vintervovven

I december var det Årets Lussekatt. Nu får ni läsare möjlighet att tävla med människans bästa vän när vi ska utse Vintervovven 2023. Senast måndagen den 9 januari vill vi ha din bild och nominering.

Micke Andersson

Det enda han hade ansvar för i hemmet var att rulla ut soptunnorna varannan vecka. Han glömde så klart. Då föddes idén att det skulle ske automatiskt. Lösningen blev en snackis.

Citatet

Härmed förklarar jag den nya Djurgårdsfärjan invigd som ska gå här mellan ... eh ... hållplatserna.

Kung Carl XVI Gustaf 2002.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan