Annons

Annons

Annons

Debatt
Alla ska ha tillgång till en rättvis vård

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I Västmanland är det allt för många unga som behöver vänta olagligt länge för att få träffa Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). När det handlar om ungas psykiska hälsa kan väntetiden för att få träffa vården vara livsavgörande.

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

MUF Västmanland kommer att göra vad vi kan för att se till att Moderaterna i hela Västmanland driver frågor som stärker ungas frihet.

Vi vill se ett Västmanland där fler kan och får forma sina liv som de själva vill, fritt från ohälsa, otrygghet och arbetslöshet. För att det ska bli verklighet behöver politiken lösa problemen inom vården, trygghet och arbetsmarknaden.

Vi tror på ett samhälle där alla har tillgång till en rättvis vård, oavsett vem man är och vad man varit med om. Därför vill vi satsa på en vård med hög kvalitet och tillgänglighet för alla. Särskilt fokus kommer vi lägga på att minska den psykiska ohälsan bland unga.

I Västmanland är det allt för många unga som behöver vänta olagligt länge för att få träffa Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). När det handlar om ungas psykiska hälsa kan väntetiden för att få träffa vården vara livsavgörande. Ingen ska behöva vänta mer än 30 dagar för att få kontakt och hjälp med sin psykiska ohälsa.

Annons

Annons

Vi vill se att Region Västmanland tar efter de regioner där väntetiden är som kortast, där framgångarna varit att man tillåter flera vårdgivare. Det gör att du som söker vård får möjlighet att välja mellan fler vårdgivare, har en inte tid kan man då gå till en annan.

Vården behöver också bli mer rättvis. Bland annat har vi i MUF lagt förslag till partiet att om att slopa akutvårdsavgiften för brottsutsatta. Det vill säga att de som blivit utsatta för brott såsom våldtäkt och misshandel ska vara befriade från att betala akutvårdsavgiften. Du ska inte behöva betala för att du blivit utsatt för brott.

Västmanland ska bli tryggt för alla. Fler gatlampor måste sättas upp på mörka platser runt om i Västmanland, så att fler känner sig trygga när de är ute på kvällspromenad eller på vägen hem från en utekväll. Det går även att utöka områden där väktare och ordningsvakter får röra sig. Västerås central är en plats där man skulle kunna öka tryggheten genom fler cirkulerande väktare.

Men de viktigaste trygghetsåtgärderna står regeringen för. Fler poliser, tillåtande av kameror, höjda straff för vålds- och sexualbrott och tidigare förebyggande insatser.

Arbetslösheten är för hög, särskilt bland unga. Arbetslösheten i Västerås har under flera år legat ungefär 2 procent över rikssnittet. Arbete är grunden för allt vårt gemensamma i samhället: skolor, vården och nattbussen är alla beroende av att alla som kan jobba gör det. Arbete måste värderas mer och fler måste få jobb. För att det ska hända måste skatten sänkas, ett bidragstak införas och högre krav ställas på de som går på bidrag. MUF Västmanland uppmanar kommunerna i hela länet att sänka den kommunala skatten så drivkrafterna att arbeta ökar.

Annons

Annons

Kommunerna måste också ställa krav på de som går på bidrag. I dag är det på många ställen bara krav på 15 timmars aktivering i veckan. Vi menar att de som hade kunnat jobba men är arbetslösa måste göra allt de kan för att bli anställningsbara. För att få bidrag borde det vara krav på 40 timmar aktivering i veckan i form av utbildning, praktik eller jobbsökande. Att ställa krav är att bry sig.

MUF Västmanland tror på en politik med frihet under ansvar. Vi vill se effektiva satsningar där det i dag finns brister så som fler vårdgivare, belysning och vakter på otrygga platser och motkrav för att få bidrag. Vi tror att det är genom en sådan politik som vi kan skapa det trygga och välskötta Västmanland som vi alla önskar och strävar efter.

Michael Hessen

Kandidat till distriktsordförande MUF Västmanland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan