Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Jag var på plats för att ge vård men svimmade och blev vårdad

Jag läser att Mikael ”Soldoktorn” Sandström ska ge ut en bok. Det får mig att tänka på min egen korta tid inom vården. Jag svimmade första dagen.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Soldoktorn Sandström, som tidigare bodde i Hallstahammar, har över 35 års erfarenhet som läkare. Min erfarenhet från vården är inte direkt lika imponerande, men den var viktig för mig personligen. Den lärde mig så mycket om döden och sorgen och ännu mer om livet och hoppet.

I ett pressmeddelande berättas det att Sandströms bok kommer att handla om livet på akut- och intensivvårdsavdelningar, personliga erfarenheter samt möten med patienter. Det är också just mina möten med patienter och deras anhöriga som jag burit med mig under hela livet.

Annons

Annons

Jag är för evigt också imponerad av alla som jobbar inom vården.

Den så ofta brunbrände Mikael "Soldoktorn" Sandström är känd från bland annat TV4. Nu är han aktuell med en ny bok.

Bild: Jenny Folkesson

Jag var runt 20 och hade mönstrat. Jag skulle göra värnplikten, men vägrade att använda vapen. Den som önskade vapenfri tjänst fick på den tiden svara på rätt tuffa och märkliga frågor. Men, de barska militärerna såg nog ingen soldat i mig och gav upp, Jag beviljades vapenfri tjänst som sjukvårdare.

Jag utbildades till vårdbiträde i Lycksele i Västerbottens inland och därefter var det dags att jobba rent praktiskt. Jag skulle börja min praktik en tidig måndag, hade sovit lite och knappt ätit. Det första som hände var att en nål, en så kallad venkateter, skulle sättas i en äldre dams arm.

Jag tittade på när det gjordes. Plötsligt sköt en stråle blod ut ur venkatetern i kvinnans arm. Det var då jag stöp. Handlöst. Jag svimmade, vilket innebar att jag under mina första timmar som vårdbiträde själv blev vårdad. Jag fick ligga på en brits och var allmänt skamlig och blek om nosen.

Istället för att lära mig att döda inom det militära fick jag lära mig att vårda

Men, det gick bättre efter hand. Under den fortsatta tjänstgöringen i Lycksele och Umeå fick jag vara på Reumatologen, Neurokirurgen, Medicin och på den psykiatriska avdelningen. Efter avslutad tjänstgöring började jag också jobba inom psykiatrin, främst med äldre människor.

Annons

På många sätt var det en fantastisk tid. Istället för att lära mig att döda inom det militära fick jag lära mig att vårda. Det är en tid som jag önskar att alla unga fick vara med om. Den fick en 20-åring, som kände sig odödlig, att inse att allt i livet inte är självklart. Jag fick möta död, sorg och förtvivlan. Jag fick också uppleva hopp, liv och lycka. Respekten för både livet och döden växte.

Annons

Jag fick uppleva många möten med patienter och deras anhöriga som jag aldrig någonsin kommer att glömma. Och vårdpersonalen, vilka hjältar.

Utan deras kunskap, inställning, lugn, empati och insatser för medmänniskor dygnet runt hade ingen av oss kunnat känna samma varma trygghet när vi drabbas av olycka eller sjukdom.

Trots det värderas sjuksköterskor och undersköterskor så lågt krasst lönemässigt, förmodligen enbart för att det är ett klassiskt kvinnoyrke.

Det är fortsatt lika sorgligt som skamligt.

Två undersköterskor på ett äldreboende i Västerås. De är hjältar, men värderas lågt lönemässigt. Det är sorgligt och skamligt.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tre heta

Claes Hellgren

Han var en fantastisk målvakt. Sedan många år tillbaka är han också en folkkär handbollsexpert i tv. I en längre intervju med VLT berättar han om handbolls-VM, vilket är hans 56:e mästerskap.

Annons

Linnea Bengtson

Barnboksförfattaren från Västerås debuterade med barnboken "Kråkan Max – Man får minsann vara den man är" i oktober 2022. I dag, fredag, kommer hon till Stadsbibliotekets nya barnavdelning.

Livesport i VLT

Än är säsongspremiären några månader bort, och före det ska fotbollslagen spela försäsongsmatcher. Nu står det klart att VLT sänder fem matcher med VSK och dessutom ett hett lokalderby mellan VSK dam och BK30.

Citatet

Det är först när man förlorat hälsan som man börjar ta hand om den.

Josh Billings (1818–1885), amerikansk humorist

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan