Annons

Annons

Annons

Debatt
M+S+C+KD-styret bryter mot lagen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Den 3 januari 2023 hade Socialnämnden i Surahammar sammanträde. Socialnämnden består av 11 ledamöter och 7 ersättare. I Sveriges Kommunallag (2017:725) 4 kap. Förtroendevalda 22 § står det citat: ”När ersättare tjänstgör har de samma rättigheter som ledamöter”.

Till detta sammanträde kom det totalt endast 9 stycken valda representanter varav 2 stycken var ersättare. Detta berodde till stor del på att ingen alls av de valda ledamöterna från Moderaterna kom till sammanträdet. Eftersom det var två ersättare och totalt 9 stycken representanter så var det helt självklart att båda ersättarna skulle tjänstgöra. Men till oppositionens stora förvåning så nekades den ena av de valda ersättarna att få utöva sin demokratiska rätt att få tjänstgöra av det nya styret.

Annons

Annons

Ersättaren som nekades sin demokratiska rätt att framställa yrkanden var mycket upprörd och det var mycket liv på sammanträdet. Vi förstår personen som nekades upprördhet.

I skrivelsen den statliga värdegrunden som utgår ifrån Sveriges grundlag Regeringsformen kan alla läsa om vad som är de sex gemensamma principerna för god förvaltning som alla anställda inom stat, kommun och regioner har att förhålla sig till (demokrati, legalitet, objektivitet, fri åsiktsbildning, respekt samt effektivitet och service).

Vi beklagar för alla medborgares skull att det nya styret inte respekterar dessa grundläggande demokratiska principer.

Kent Pettersson (SD)

Gruppledare Surahammar

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan