Annons

Annons

Annons

Debatt
En felsatsning med risk för konsekvenser

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Staffan Bjerstedt

Annons

Jag blir verkligen bestört över det besparingar som styret (S, V, C, och KD) i Västerås har beslutat om när det handlar om friluftsområden i Västerås. Staden ska spara pengar och gör neddragningar i skötsel, underhåll och städning av friluftsområden. Det kommer inte bli åtgärder om belysningen går sönder och inte plockas skräp på våra badplatser vilket sannolikt innebär mer skräp, skräp föder skräp och det blir otrevligt att vistas på badplatsen. 

Annons

Annons

Att inte åtgärda belysning som går sönder kan innebära svårigheter för den som är synsvag och också otrygghet för människor som vill använda stadens motionsspår. Det kan också bli svårigheter med att upptäcka ojämnheter i marken med fallskador och otillgänglighet som konsekvens.

Att inte reparera saboterad utrustning i motionsspår eller andra aktivitetsområden innebär en risk i både skador och otrygghet för människor vilket självklart inte är bra. Likaså om lekplatser på våra badplatser enbart besiktas och åtgärdas men underhållet dras ner till ett minimum.

Friluftsområden som inte underhålls blir inte attraktivt för stadens medborgare och minskade besök kan bli en konsekvens. Inte okej i en tid när det behöver ges möjligheter till ett mer aktivt och förebyggande insatser för en god folkhälsa.

Långt ifrån alla har möjligheter att bli medlemmar i idrottsföreningar och då är friluftsområden viktiga områden med möjlighet till aktivitet och spontanidrott.

Västerås stad har skrivit en övergripande plan för folkhälsan och i planen står ”att friluftslivet handlar till stor del om välbefinnande som uppnås genom att vistas ute i naturen och kulturlandskapet. Att vistas utomhus och vara fysiskt aktiv ökar möjligheten till välbefinnande tillgängligheten viktig för alla oavsett var man bor och vem man är”. 

Annons

Handlingsplanen som finns på hemsidan är daterad 2012/76-KIFN-330 antagen KF 130903. Förmodligen finns en senare uppdaterad handlingsplan, om inte är det hög tid att fundera på om denna är aktuell. Planens innehåll är det viktiga och då förstår jag inte denna besparing som för mig blir en felsatsning med risk för konsekvenser för Västerås stads medborgare.

Karin Andersson (L)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan