Annons

Annons

Annons

Debatt
Stoppa hedersrelaterat våld!

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Maja Suslin/TT

Annons

Det har nu, i dag den 21 januari, gått 21 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far och 24 år sedan Pela Atroshi mördades av sina släktingar.

Även om det gått en lång tid måste vi göra samhället uppmärksamma på att hederskulturen lever kvar och att flickor och pojkar får sina friheter och rättigheter begränsade. Många flickor och unga kvinnor utsätts för hedersrelaterat våld, de riskerar att mördas, misshandlas könsstympas och tvingas till äktenskap.

Pojkar skickas till utlandet för att uppfostras enligt seder i deras hemländer.

I höstas hade Liberala Kvinnor Västmanland en föreläsning om hedersrelaterat våld. Vi tittade då på filmen från Fadimes tal i riksdagen, november 2001, där hon berättade hur det var att leva under hedersförtryck. Det var med ett sådant mod och inlevelse att inte ett öga var torrt under hennes framförande. Två månader efter talet mördades hon av sin far.

Annons

Annons

Förra året arrangerade Riksdagens tvärpolitiska nätverk ett digitalt seminarium om hederskultur till minne av Fadime. Plötsligt i sändningen kommer en otäck, högljudd musik och några börjar skrika n-ordet. Detta var obehagligt och kändes som en klump i magen och allt blev alldeles iskallt. Sändningen bröts och återupptogs senare igen. Det visade sig att den blev kapad av främlingsfientliga krafter.

Situationerna som nämnts här ovan visar att kampen mot hedersvåld och förtryck är mycket viktig och samtidigt en kamp för vår frihet och demokrati. Här behövs ett parti som Liberalerna, som orkar att ta upp denna kamp.

Det är svårt att veta hur många som utsätts för hedersförtryck och hedersrelaterat våld då det inte finns någon aktuell statistik. Under 2021 skedde 14 mord på kvinnor! 2019 tvingades 86 kvinnor till äktenskapstvång och 39 blev könsstympade.

Den 1 juni 2022 fick vi en ny lag i Sverige som stärker möjligheten att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Detta innebär att det blir straffbart att begå vissa gärningar mot en person i syfte att bevara eller att återupprätta en persons eller släkts heder. Stödet till de utsatta förbättras och myndigheternas arbete blir effektivare. Även en ny skärpt lag mot barnäktenskapsbrott infördes den 1 juni 2020. Detta är viktiga liberala jämställdhetsreformer.

Annons

Fadime har blivit en symbol för kampen mot hedersvåld i Sverige. I år kommer detta att uppmärksammas av olika organisationer bland annat av riksorganisationen gapf (glöm aldrig Pela och Fadime) som arrangerar Fadimedagarna 2023 med en gala på Berns och kransnedläggning vid Fadimes grav i Uppsala. Där vår Liberala jämställdhetsminister Paulina Brandberg kommer att närvara.

Vi Liberala Kvinnor bekämpar hedersförtrycket. Jämställdheten i Sverige ska gälla alla. Ingen kvinna, flicka eller pojke ska mördas, misshandlas eller kontrolleras i hederns namn.

Vi Liberala Kvinnor Västmanland kämpar för ett demokratiskt och jämställt Sverige.

Birgitta Åkerberg

Ordförande Liberala Kvinnor Västmanland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan