Annons

Annons

Annons

Södertälje–VIK

Tunga siffran för VIK – är sämst defensivt i serien

VIK rasade ihop defensivt i Scaniarinken när man föll med 1–6 mot Södertälje.

Nu är man hockeyallsvenskans sämsta lag defensivt.

– Jag tror att det kokar ner till kampen framför mål, säger Blake Speers.

Text

Södertälje jublar efter ett av sex mål mot VIK på lördagen. Totalt har VIK fått se motståndarna fira 117 mål den här säsongen.

Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND

Annons

I 40 minuter höll VIK ganska jämna steg med Södertälje spelmässigt. Men redan efter två perioder låg man under med 1–3, och innan matchen var slut var siffrorna 1–6.

– Jag tycker något som saknats under stora delar av säsongen, och det syntes på åtminstone tre av deras mål, är vår avsaknad av styrka framför eget mål. Och det översätts förmodligen till samma sak framför deras mål också. Vi gör inte nog med mål framför deras mål och släpper in för många framför eget mål. Tar du bort de tre är det 1–3, och då är du med i matchen. Sen gör power play inget mål, och där måste vi göra mål i en sån här match mot ett av de bästa lagen i ligan, säger Blake Speers till VLT-sporten efter matchen.

Med sex insläppta mål mot Södertälje är VIK nu hockeyallsvenskans sämsta lag sett till antalet insläppta mål. Tingsryd har visserligen släppt in tre mål fler, men har också spelat en match mer. Sett till snittet är VIK, om än ytterst lite, sämre än Tingsryd.

Annons

Annons

– Det har varit en läropeng för mig. Det är inga ursäkter, men jag är 20 matcher in i min allsvenska karriär och min Europakarriär. Om du frågar mig varför jag tror att vi är det sämsta laget i egen zon, tror jag att det kokar ner till kampen framför mål. Det handlar om små saker, saker som jag tror att vi kan kontrollera. Det suger så klart att höra. Du vill sätta stolthet i ditt försvar, och om man inte gör det blir det tufft. Jag känner mig hemsk för våra målvakter just nu, vi ger dem ingen chans. ”JG” (Johan Gustafsson) krigar arslet av sig för oss. Jag tror inte det är avsaknad av kamp för oss, det är bara att vi förlorar för många. Killarna bryr sig.

Blake Speers pekar på att VIK inte är starka nog framför eget mål.

Bild: EMMA WALLSKOG

Med tio poäng på de senaste fem matcherna var VIK resultatmässigt inne i en av sina bästa sviter under säsongen. Ett formstarkt SSK på bortaplan var en tuff uppgift, men kanske också en möjlighet att visa att man var på rätt väg. Den möjligheten tog man inte.

– Det var så det kändes. Det kändes som att vi hade vänt blad här, men den här matchen var ett steg bakåt. Det är tufft att säga allt för mycket om det, jag måste se matchen igen, men det är väldigt frustrerande. Det är allt jag kan säga. Alla är frustrerade där inne, men vi krigar för det här tillsammans. Vi vet att vi har ett bra lag, men vi måste hitta en lösning på såna här matcher.

Fakta

Ligans fem sämsta lag defensivt

10. Västervik, 3 insläppta /match

11. Östersund, 3,11 insläppta/match

12. AIK, 3,28 insläppta/match

13. Tingsryd, 3,33 insläppta/match

14. VIK, 3,34 insläppta/match

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan