President Erdogan har börjat ställa hårdare krav i ordkriget om Sverige och Finlands Nato-ansökan. Han begär något som Sverige inte kan ge honom. Det är det turkiska parlamentet som beslutar, inte presidenten, men så fungerar det inte i Turkiet. Den turkiska regeringen säger sig ändå förstå att i Sverige är det Högsta domstolen som beslutar om utlämning av utländska medborgare, inte regeringen, men tydligen har de inte helt förstått att det i Sverige inte fungerar helt på samma sätt som i Turkiet.
Annons
Annons
Erdogan kräver nu plötsligt att Sverige utvisar 130 "PKK-terrorister" till Turkiet. Ulf Kristersson säger naturligtvis att det kan han inte ge Erdogan.
Den nu 95 år gamla turkiska republiken uppstod i ruinerna av den ottomanska diktaturen, som kollapsade under första världskriget. På papperet har republiken en demokratisk författning. Erdogans agerande visar däremot att rättsstatens principer inte fullt ut respekteras, vilket är allvarligt med tanke på att Turkiet är ett viktigt kandidatland till EU och sedan länge medlem av Nato.
Även om den muslimska majoriteten i Turkiet ställer sig skeptiska till EU och många av de reformer som måste genomföras innan eventuellt medlemskap, är det viktigt för Turkiet att visar att man uppfyller kraven för sitt internationella ryktes skull. I annat fall blir landet bara ett stöd åt Ryssland och Iran i deras maktspel i mellanöstern och Asien. Men Erdogan är en duktig förhandlare, som kan spela en viktig roll som medlare om Ryssland och Ukraina till sist sätter sig vid förhandlingsbordet.
Det enda som nu kan rädda Sveriges och Finlands Nato-medlemskap är att USA accepterar att sälja 40 nya F-16 plan till Turkiet och dessutom moderniserar alla de gamla.
Sverre Haukeland