Annons

Annons

Annons

Debatt
Ukrainska flyktingar föredrar det slaviska kulturområdet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild

Annons

Statistiken över flyktingar från Ukraina talar sitt tydliga språk. Det flesta är internflyktingar inom landet. Någon statistik för dessa finns knappt, medan siffror finns för de många miljoner har flytt utomlands. De allra flesta av dessa har kommit till grannlandet Polen, medan ett par miljoner kommit till Ryssland. Relativt få har kommit till Sverige.    

Annons

Statistiken speglar språket och kulturens betydelse. Polen är liksom Ukraina ett stort land inom det slaviska kulturområdet, och det är naturligt att ukrainare flyr dit framför Rumänien, som är det största grannlandet utanför detta område. Ryssarna har anordnat busstransporter "hem" till Ryssland från Luhansk och Donetsk i östra Ukraina, där det bor många ryssar och sympatisörer med dessa.

Annons

Naturligtvis kan en hel del av dessa personer ha transporterats under tvång, men vi kan inte bortse från att det i dessa regioner finns många människor som är i opposition mot det västvänliga styret i Kiev och därför stödjer ryssarna.    

Man kan tycka att det borde ha kommit flera ukrainare till Sverige med tanke på EU:s massflyktsdirektiv, som ger dem en snabbare väg än andra in i det svenska samhället. Men flyktingar känner inte till svenska regler i detalj, och vi kan ha tappat vårt allmänt goda rykte hos människor på flykt, sedan vi fått en ny och strängare migrationspolitik.

Sverre Haukeland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan