Annons

Annons

Annons

Debatt
Vapenleveranser till Ukraina är utrikespolitik

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild

Annons

Såväl USA som Sverige har nyligen beslutat skicka nya tunga vapen till Ukraina. De nya vapnen kommer  att kunna användas vid anfall mot ryssarnas försvarsställningar i den östra regionen Donbass, där de grävt ner sig. Sverige skickar bland mycket annat det självgående artillerisystemet Archer, som Ukraina efterfrågat.    

Annons

Vi ska ha klart för oss, att även om vi i Sverige kallar detta defensiva vapen, så säger ryssarna retoriskt att USA och Nato nu tagit aktiva steg in i kriget. Detta är  felaktigt. Även om vapenleveranser från Sverige kan användas offensivt, har de ingen ting med försvarspakten Nato att göra; de bygger helt på EU:s och Sveriges gemensamma utrikespolitiska beslut. De svenska militären har inget med dessa beslut att göra, även om många av vapnen tas ur militära förråd.  

Annons

Det kan noteras, att Ryssland nyligen kraftigt protesterat mot norska regeringens gåvor av pansarvärnsvapen till Ukraina. Norge för givetvis en självständig utrikespolitik oberoende av EU, och detta har heller inte med Nato att göra. Liksom Tyskland ger den norska regeringen Ukraina pengar, så att de kan köpa vapnen från norska och tyska tillverkare, som får exportlicens.

Sverre Haukeland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan