Annons

Annons

Annons

Insändare
Kommunen har ett utbudsansvar

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Lena Breitner

Annons

Kommentar på inlägget "Skolpengen ska självklart gå till barnens utbildning", VLT den 18 januari.

Kommunen har ett större uppdrag eftersom kommunen har ett utbudsansvar. Kommunen måste säkerställa att alla barn får en utbildningsplats, i alla delar av kommunen. Detta leder till tomma platser i skolorna, tomma platser kostar pengar.

Annons

Annons

Av skolpengens cirka 100 000 kronor per elev går ungefär 90 procent till fasta kostnader som löner och lokaler. Tomma platser gör att genomsnittskostnaden per elev ökar och då måste kommunen även betala mellanskillnaden, ett lagstadgat ”likvärdighetsbidrag” till friskolorna.

Friskolor väljer själva var de vill etablera sig, upptagningsområde och goda pendlingsmöjligheter styr. En friskola kan fylla sina klasser med lämpligt antal elever, sedan är det fullt.

Om en elev slutar i en kommunal klass och flyttar till en friskola försvinner 100 000 kronor ur rektorns budget men kostnaden på 90 000 kvarstår. Genomsnittskostnaden per elev ökar och kommunen får betala ytterligare en gång.

Tveklöst har kommunala skolor ett större uppdrag. Detta klargörs tydligt i Riksrevisionens rapport från i somras. Absolut behövs fler utbildade lärare, förutsättningarna för läraryrket behöver uppgraderas och tilliten till lärarnas professionalitet.

Hittills har ingen kunnat definiera rimliga kriterier för ”vilka skolor som fungerar bra” och jag ser således ingen rimlighet i skribentens förslag att ”sätta press på de som eventuellt inte fungerar”.

Lärare önskar fler kollegor och det kostar pengar. Pengar finns om man inte överkompenserar friskolor för ett uppdrag de inte har.

Skolpengen ska gå till utbildning

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan