Annons

Annons

Annons

Insändare
Mönstret att söka nyheter har ändrats senaste åren

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Maria Slagbrand

Annons

Med anledning av förslaget att public service (SR och SVT) ska få utökade resurser för att kunna ägna sig åt mera lokal journalistik har företrädare för tidningsutgivarna kontrat med att SVT inte ska konkurrera ut de lokala dagstidningarna.

Problemet för lokaltidningarna ligger nog inte i att SR och SVT börjar publicera lokala och regionala nyhetstexter på nätet utan att mönstret att söka nyheter har ändrats snabbt under senare år. Allt flera överger prenumerationer på papperstidningar till förmån för nätbaserade nyhetsmedia med låg eller ingen kostnad.

Annons

Annons

Jag tror att andelen hushåll där medlemmarna är under 50 år som har en prenumeration på papperstidning är försvinnande liten. Och allt eftersom befolkningen blir äldre kommer andelen prenumeranter på papperstidningar förmodligen att minska, återväxten upphör.

Dessutom är det förmodligen så att många som läser lokaltidningar bara är intresserade av en minoritet av det lokala innehållet.

Att antalet prenumeranter minskar innebär också att företag inte anser det lönt att annonsera i papperstidningar utan i egna utskick eller på nätet. Detta gör att en större del av inkomsterna måste komma från prenumerationer. Detta leder till högre priser på prenumerationerna för lokaltidningar vilket i sin tur leder till att många av kostnadsskäl avslutar sina prenumerationer vilket framgått av tidigare insändare.

Så man måste nog konstatera att framtiden för lokaltidningar ser mörk ut.

Fortfarande prenumerant men hur länge?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan