Annons

Annons

Annons

Debatt
Besparingarna kommer slå hårt åt grundskolan

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Besparingar på över 72 Mkr, förslag att minska antalet årsarbetare på de kommunala grundskolorna med 70 personer och besparingar på 10 Mkr för centrala stödfunktioner är två av de förslag som presenteras för grundskolenämnden i ett underlag till verksamhetsbudget för 2023. Då saknas det dessutom fortfarande förslag på hur ytterligare 15 Mkr ska sparas och det blir allt tydligare att grundskolan i Västerås står inför stora besparingar 2023.

Annons

Annons

Helt klart är att underlaget skakat Västeråsmajoritetens (S, V, C och KD) företrädare i grundskolenämnden som reagerade med att ta bort ärendet och underlaget från dagordningen till veckans sammanträde.

I praktiken kommer besparingarna innebära en ökad arbetsbelastning för lärare och rektorer som arbetar på Västerås grundskolor, det kommer innebära färre behöriga lärare i klassrummen och till exempel de heltidsmentorer som VLT skriver om på Önstaskolan, Seyde Kaya och hennes två kollegor, som ger elever på skolan psykosocialt stöd och avlastar lärarna hotas av de kommande neddragningarna.

Satsningen som under liberalt ordförandeskap genomfördes 2022 kommer i ett slag vara helt utraderade.

Lars Nordin (V) - du och jag debatterade behovet av satsningar på grundskolan många gånger förra mandatperioden. Vi månade båda om grundskolans utveckling men du anklagade mig då för att satsa för lite på skolan. Nu ingår du och dina partikamrater i majoriteten, till och med i yttersta ledningen genom förste vice ordförande Hawar Asaiesh (V) och det första ni gör är att radera ut de satsningar vi gjorde så sent som förra året - fullständigt. Vad det verkligen det här ni i Vänsterpartiet menade med att satsa på skolan?

Annons

Det blir allt tydligare att om det ska satsas på skolan - då behöver Liberalerna ingå i den styrande majoriteten.

Vänsterpartiets löften om satsningar innebar i praktiken rejäla besparingar.

Anna Lundberg (L)

Ledamot grundskolenämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan