Annons

Annons

Annons

Debatt
Oklokt att tjäna pengar på jordklotets mineraler

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Hur svårt kan det vara att förstå sambanden mellan miljö- och klimatproblemen då vi debatterar energi.

Fredrik Virtanen skriver som slutsats i sin krönika ”Vi sitter på möjligheten bokstavligen, en guldgruva – som ger arbetstillfällen och dessutom är nödvändig för att rädda klimatet. Vad finns det att inte gilla med det upplägget? Ge tillstånd. Börja borra. Tjäna pengar. Rädda världen.”

Det är med största bedrövelse jag läser Virtanens krönika. Vad gör Virtanen till ägare av jordklotets alla mineraler, jag är helt säker på att ägaren till jordklotets alla mineraler är kommande generationer av människor och djur (liv) i alla former.

Det här med att tjäna pengar här och nu på jordklotets mineraler är så oklokt att det inte ska behövas kommenteras, men tydligen måste vi göra det.

Annons

Annons

Vad är det Virtanen inte förstår? Är det att alla gruvor både på land och till havs förstör vatten och förgiftar fisk som är en viktig del av vår föda, möjligheter till att bedriva rennäring, eller är det att vi i Sverige gör av med minst fyra gånger jordens resurser per år.

I dag finns snart inte en fisk från våra sjöar och vattendrag som är ätbar för gravida kvinnor, barn och så vidare. Fisken i våra vattendrag får bara ätas av gamlingar (som jag, för vi ska väl ändå …). Hur Virtanen får det till att rädda världen är obegripligt!

Om Virtanen vill rädda världen ska han lobba för utveckling och installation av vätgas. Väte och sol finns överallt på jordklotet det gör kombinationen till ett oslagbart energisystem.

Om man använder vatten- och solenergi som bas till att producera vätgas får vi ett oslagbart energisystem som har minimal påverkan på miljö och klimat.

Vätgasen är något som man inte förbrukar när den nyttjas inom energisystemen, vätgasen går fram och tillbaka i all oändlighet. Först laddar man vätgasen med energi då man spjälkar vatten med el, sedan tar man tillbaka energin då man blandar vätgas med luft. När man blandar vätgas med luft får man ut en elektrisk ström som kan användas i bilar samt att matas in i elnäten då det är effekt/energi-brist.

Annons

Det pågår fantastiskt bra forskning i hela världen inom området vätgas.

Det finns massor med enkel information om vätgasen som alla kan läsa och förstå, ett första steg kan vara att läsa och lyssna på ”Vätgas Sverige”.

Våra universitet gör fantastiskt bra forskning för att göra vätgasen till den säkra och enkla lösningen på energifrågan, ett exempel på detta är forskningen inom Chalmers ”TechForH2 bäddar för framtidens vätgasteknologi”.

Slutsats: Solen är gratis, väte är gratis, processen att göra vätgas kostar pengar, men orsakar inga eller ringa miljö- och klimatskador.

Bror Larsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan