Annons

Annons

Annons

Surahammar

Stenhuset öppnar för säsongen med de Wilde och Alexandersson

Vårsäsongen på Stenhuset i Sura inleds med Nanna de Wilde och Magnus Alexandersson som ställer ut olje- och akvarellmålningar, teckning, collage och objekt.

– Jag tycker det är så fantastiskt att våra färgskalor passar ihop, säger Nanna de Wilde. 

Text

Magnus Alexandersson och Nanna de Wilde ställer ut tillsammans.

Bild: Maria Björkman

Annons

Anmäl text- och faktafel

Vårens första utställning hängs när VLT Kultur hälsar på i Stenhuset. Nanna de Wilde och Magnus Alexandersson hjälps åt. Övervåningen i huset har på sätt och vis två rum, men istället för att ta var sitt har de delat upp lokalen så de får var sin långsida.

– Verken ses ihop lite lättare då, säger Magnus Alexandersson.

– Plus att vi båda tyckte att det ena rummet var finare, säger Nanna de Wilde och skrattar.

– Det är något med ljuset och utsikten, säger Magnus Alexandersson.

– Jag tycker det är så fantastiskt att våra färgskalor passar ihop. Men också att vi båda jobbar med mikro- och makroperspektiv. Mina är yta och djup i människan och dina är detsamma men med ett mer universellt tema, säger Nanna de Wilde och Magnus Alexandersson instämmer.

Annons

Annons

Nanna de Wilde är född i Västerås.

Bild: Maria Björkman

Nanna de Wilde är född i Västerås 1975 men numera bosatt i Stockholm. Hon tog sin examen från Kungliga konsthögskolan 2006 och har tidigare ställt ut på bland annat Västmanlands läns museum, Norrtälje Konsthall, Galleri KAZ i Västerås, Studio 44 i Stockholm och Moderna Museet i Malmö.

På hennes långsida i Stenhuset hänger collage gjorda av fotografier, tidningsurklipp och målningar i akvarell och akryl. Det abstrakta och föreställande, det vackra och udda blandas.

"Snäcka" av Nanna de Wilde.

Bild: Maria Björkman

"Porträtt med gult" av Nanna de Wilde.

Bild: Maria Björkman

– Jag har jobbat med collage under kanske tre år. Jag jobbar ofta med bilder från modemagasin. De bilderna är ju tilldragande men jag tycker att det är roligt att det andra kommer in i bilden också. Men jag vill att de ska vara vackra och att man ska vilja ha dem, säger Nanna de Wilde och fortsätter:

– Det är kul att leka med poserna i modemagasinen. De bilderna har en koppling till vår verkliga värld. I mina bilder vill jag även få in något av det som finns inne i människan. Det handlar om olika tillstånd som existerar samtidigt. Jag tycker det är lite kul att de får trängas tillsammans i en bild. Det finns någon sorts existentiell humor i det.

Annons

"Ansikte bakom målning" av Nanna de Wilde.

Bild: Maria Björkman

Annons

Även om kvinnorna på bilderna är vackra så är det något som skaver, något som sticker ut. Vissa bitar tar sig till och med ut från det fyrkantiga formatet.

– Jag tänker att de försöker hålla sig inom ramen men de kan inte, säger Nanna de Wilde.

Objekt av Nanna de Wilde.

Bild: Maria Björkman

Magnus Alexandersson kommer från Tibro och är bosatt i Stockholm. Han tog sin examen från Kungliga konsthögskolan 2005 och har tidigare ställt ut på Moderna Museet i Malmö, Avesta Art i Avesta, Galleri Thomasen i Göteborg, Galerie Billing Bild i Schweiz, Liljevalchs konsthall i Stockholm och Konstakademin i Stockholm för att nämna enbart några ställen.

Magnus Alexandersson

Bild: Maria Björkman

På Stenhuset ställer han ut abstrakta olje- och akvarellmålningar och han jobbar med kontraster.

– Alla verk är ovisade. Jag har gjort dem de senaste två åren. Jag jobbar med ganska enkla grundstenar, med former, ljus, rumslighet och hur färgerna relaterar till varandra. Jag leker mycket med både platta ytor och rumslighet.

Annons

– Mina målningar har nästan alltid någon grund i landskap. Jag börjar med någonting, snöar in på en idé och så fortsätter jag. Det är hela tiden en rörelse.

"Prism", olja på duk, av Magnus Alexandersson

Bild: Maria Björkman

"Tinter", olja på duk, av Magnus Alexandersson

Bild: Maria Björkman

Annons

Det är väldigt färgglada landskap?

– De färgglada målningarna är ganska nya för mig. Innan dess arbetade jag med mörka färger. Man vill ju alltid göra någonting annorlunda för att hålla intresset uppe.

Hur ser din arbetsprocess ut?

– Jag försöker hela tiden ändra min arbetsprocess lite grann. Jag bestämmer inte så mycket innan utan utgår från en enkel idé och bestämmer vilken väg det tar under arbetets gång. Jag för en dialog med verket hela tiden och försöker vara öppen för vad som händer.

Vissa verk skulle kunna bli mattor?

– Det är många som pratar om textil när de ser mina verk. Jag har aldrig jobbat med textil men man blir lite sugen på att göra en matta.

"Veil", olja på duk, av Magnus Alexandersson

Bild: Maria Björkman

Fakta

Konst

Nanna de Wilde och Magnus Alexandersson

Stenhuset i Surahammar

Vernissage: 28 januari klockan 13.30

Utställningen pågår fram till 26 februari

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan