Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Bilden är mycket ljusare än den insändarskribenten förmedlar

En insändarskribent i VLT är bekymrad över lokaltidningarnas framtid. Det är en intressant insändare, men faktum är att det var länge sedan tidningsbranschen såg så ljust på framtiden.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Insändaren, som publicerades i VLT under veckan, är skriven av signaturen "Fortfarande prenumerant men hur länge?". Det är en ganska påläst insändarskribent som gör många riktiga iakttagelser, men som i slutändan inte gör samma analys som jag och många av mina kollegor i branschen gör.

Allt fler väljer att läsa VLT i e-tidningsformat. E-tidningen är en pdf-kopia av papperstidningen och kommer ut alla dagar på året. Även röda dagar.

Annons

Insändarskribenten har helt rätt i att många sedan länge har ändrat sitt mediebeteende. Detta gäller inte enbart yngre människor utan också många äldre. I stället för att läsa papperstidningen konsumerar allt fler i stället nyheter digitalt och inte minst via mobiltelefonen.

Annons

Detta är något som för övrigt inte enbart händer inom tidningsbranschen. Om man tar Sveriges Television som exempel är det samma mönster. Allt färre ser tv när programmen sänds tablålagda i rutan. I stället tar människor numera del av SVT:s innehåll i play-tjänster när de så önskar.

I insändaren förs det också helt riktigt fram att det främst är äldre som prenumererar på papperstidningen. Prenumerationstappet för papperstidningen är en trend som har pågått i många år. Den är omöjlig att stoppa hur bra en pappersprodukt än är. Ny teknik skapar förändring, vilket är fullt logiskt.

Insändarskribenten i fråga målar en mörk framtid för lokaltidningarna och skriver att tidningarnas upplagor minskar. Ja, det är riktigt att upplagan för papperstidningen går ner – men faktum är att antalet prenumeranter inte längre minskar. Det tillkommer nämligen ständigt nya digitala prenumeranter till VLT, vilket innebär att det prenumerationstapp som tidningsbranschen sett under många år har minskat eller upphört.

E-tidningsläsarna får fleral extra bilagor som bonus i prenumerationen.

Bild: Daniel Nordström

Under 2022 tappade inte VLT i antal prenumeranter. Tvärtom så ökade antalet. VLT har dessutom ökade intäkter jämfört med året innan, både när det gäller prenumerations- och annonsaffären.

Annons

Annons

Hur är detta möjligt när en papperstidningsprenumerant betalar så mycket mer än en digital prenumerant? Jo, det är så att VLT:s kostnader för att ge ut en papperstidning ständigt ökar. Papperspriset har stigit kraftigt och tryck och distribution är en stor kostnadspost varje år.

Kring de digitala prenumeranterna, det vill säga de som antingen har Digital eller Digital Premium där e-tidningen ingår, finns inga tryck- och distributionskostnader. Det innebär att de digitala kunderna numera genererar större intäkter till VLT än vad papperstidningskunderna gör.

Inte minst e-tidningen, vilken är papperstidningen i pdf-format, får allt fler prenumeranter. Den har många fördelar, dels kommer den ut även på söndagar och andra röda dagar, dels har den en utmärkt sökfunktion. Korsorden går också att lösa digitalt i e-tidningen.

Så, sammanfattningsvis. För sju–åtta år sedan var det många, även inom tidningsbranschen, som hade svårt att tro att lokaltidningarna skulle ha en ekonomisk framtid. Men, tiden har visat att många är villiga att betala för journalistik även i digital form. Man bör alltså inte sätta likhetstecken mellan papperstidningen och den lokala journalistikens framtid. Den lokala journalistiken har en framtid oavsett om den publiceras digitalt eller på papper.

Annons

Därför var det länge sedan lokaltidningsbranschen kände en sådan framtidstro. Det är ett glatt budskap, inte bara för oss som jobbar på VLT, utan för alla. Oberoende journalistik från lokaltidningar som VLT, Sveriges Television, Sveriges Radio och andra aktörer är omistliga för demokratin.

Annons

Journalistiken har dessutom aldrig varit så viktig som den är nu.

En insändarskribent i VLT tecknar en mörk framtid för lokaltidningarna. Faktum är att det var länge sedan det gick så bra för lokaljournalistiken. Hos VLT växer både prenumerations- och annonsintäkterna.

Bild: Eija Salminen

Tre heta

Mårten ”Promoe” Edh

Den kände rapparen har synts på Västerås gator med sina karaktäristiska dreadlocks, vilka har varit hans kännetecken under närmare 30 år. Nu har det ändrats. Promoe har bytt stil och klippt sig.

VLT granskar Stadshuset

I veckan kunde VLT avslöja att en chef på en förvaltning i Västerås stad hyrt ut en socialbostad till en nära anhörig. Uppgifterna har lett till att förvaltningen nu tillsätter ytterligare en extern utredning. Denna granskning är ytterligare ett bevis på den lokala journalistikens stora betydelse.

Johan Hellström

Efter att han åkte ur ettan med Borås och avgått självmant från bottenlaget Köping har 34-åringen från Kungsbacka fått uppdraget att lyfta Surahammars IF igen. Han räds inte den höga kravbilden, säger han till VLT.

Citatet

Den verkliga faran är inte att maskinerna ska börja tänka som människor, utan att människorna ska börja tänka som maskiner.

Sydney J. Harris (1917–1986), amerikansk journalist.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan