Annons

Annons

Annons

Debatt
Nato:s medlemmar är antifascistiska

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Scanpix

Annons

De syrienkurder som hängde upp dockan föreställande Erdogan i Stockholm, har fortsatt sina aktioner under parollen "nej till Nato – ingen allians med fascister".

Deras aktioner är alltså inte enbart riktade mot Turkiet, utan mot ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen. Vilka medlemmar av Nato anser de vara fascistiska? Norge? Island? Nederländerna? Dessa och andra nordatlantiska länder var med och bildade Nato efter att ha bekämpat nazismen, som var den värsta formen för fascism, under andra världskriget.    

Annons

Annons

Det är naturligtvis tillåtet att demonstrera mot ett svenskt Nato-medlemskap, även om det är så dags nu. Talet om Nato skulle vara fascistiskt hör inte hemma i Sverige; det är något man skulle kunna förvänta sig i Moskva.

Nato skulle inte släppa in nya medlemmar med ett fascistiskt styre. Därför tog det lång tid efter starten 1949 innan Grekland, Portugal och Spanien blev medlemmar.    

Det är skadligt för Sverige att de smaklösa aktionerna från en grupp demonstranter i Stockholm får sådan enorm uppmärksamhet i Turkiet. Det är bra för Sverige att vi oftast tillåter demonstrationer, men inte när de kommer från terroristiska organisationer som PKK och YPG.

Här har polisen ett jobb att göra.

Sverre Haukeland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan