Annons

Annons

Annons

Debatt
Nya stora och dyra kärnreaktorer är inflationsdrivande

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Maths Bogren

Annons

Nya stora dyra kärnreaktorer är inflationsdrivande. Eftersom 2kr/kWh är mer än 50 öre/kWh.

2kr/kWh är genomsnittliga produktionskostnaden i Hinkley Point C  i Storbritannien inklusive index för inflation. Baspriset var 1,20 kr/KWh i år 2012 års prisnivå + index för inflation under minst 15 års byggtid + 35 års driftstid.

Reaktorerna i Hinkley Point C är identiska med de två reaktorer som franska staten erbjuder svenska staten att bygga i Ringhals. Som Sveriges energiminister har kokat ihop med franska EDF:s vd och Frankrikes energiminister i Paris. Sant där Sveriges statsminister inhämtat budgetoffert ur franske presidentens hand. Utan förfrågningsunderlag.

Annons

Annons

50 öre:lWh är en mycket vanlig produktionskostnad för vindkraft till havs och på  landbacken. Beroende på läge med bättre eller sämre genomsnittlig vindstyrka, ålder på verket och storlek på verket, så finns det ett spann mellan 30 öre//kWh till 80 öre/kWh i produktionskostnad.

Summa summarum: Det är inte gratis att göra en växande stor del av elsystemet till en genompolitiserad blå skyddad verkstad. Svenska Varv i repris.

Alla vi svenskar som betalar elräkning får betala den. Ta energipolitiken med cirka 20 öre//lWh extra dyrare elektricitet. Samt med räntehöjningar orsakande av inflationsdrivande energipolitik.

Evert Jonsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan