Annons

Annons

Annons

Debatt
Polisen borde inte tillåta koranbränning

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Tony Persson

Annons

Rasmus Paludan och hans politiska parti Stram Kurs kallar sig nationalister, men i själva verket agerar de på ett sätt som är skadligt för Sverige.

Koranbränningen utanför turkiska ambassaden inte bara bidrar till att blockera Sveriges medlemsansökan till  Nato, den har gett kraftiga reaktioner i hela den muslimska världen.    

Annons

Turkiet har sagt sig förstå att Sverige har en lagstadgad yttrandefrihet. Trots detta har de reagerat kraftigt såväl mot koranbränningen som den tidigare hängningen av dockan föreställande president Erdogan. Av yttrandefrihet följer rätt till normala demonstrationer, men det kräver polistillstånd. Det finns gott om exempel på att svensk polis nekat demonstrationer som kan väcka våldsamheter.    

Annons

Rasmus Paludan hade öppet informerat om planerna på koranbränning då han sökte demonstrationstillstånd hos stockholmspolisen. Att bränna muslimernas heliga bok utanför turkiska ambassaden är en provokation som syftar till att väcka fiendskap mellan folken – och dessutom förhindra svensk anslutning till Nato.

Det väcker också anstöt hos många muslimer i Sverige.

Polisen borde, med hänvisning till hans syfte, inte gett Paludan demonstrationstillstånd.

Sverre Haukeland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan