Annons

Annons

Annons

Debatt
Svenskt självskadebeteende

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Jag har en nyckelring som jag fick av polisen för många år sedan, så att mina nycklar kan återlämnas till mig via polisen om jag tappade dem. Nyckelringen har en mässingsmedaljong med inskriptionerna Hänsyn, Hövlighet, Humor runt polisens emblem. Hänsyn, hövlighet, humor som grundläggande begrepp passar bra som demokratisk grund.    

Annons

Vi har nu en situation med gängkriminalitet över alla gränser och söker famlande efter åtgärder för att stoppa detta. Orsakerna till kriminaliteten är förstås många men kanske våra regelverk av olika slag behöver renoveras. De måste inte alltid förändras utan i första hand efterlevas.    

Annons

Jag frågade för en tid sedan en lärarassistent med härkomst från Syrien vad han tyckte om den svenska skolan. Han sa att skolan är bra på många sätt, men att det inte tycks vara så viktigt att följa de regelverk som finns. Det verkar ofta vara ”skit samma” utryckte han sig. Kanske detta har ett visst samband med våra problem.    

Yttrandefriheten är fundamental för en demokrati. Vissa begränsningar behövs dock för att inte skadorna skall bli större än fördelarna. 

Om yttranden kan tolkas som förtal mot folkgrupp är de olagliga. Det finns även lagar mot förargelseväckande beteende och om hets mot folkgrupp. I lagen om hets mot folkgrupp nämns missaktning av folk på grund av religion.  

Rasmus Paludan har nu återigen, efter att ha bokat tid för koranbränning på känsligaste allmänna plats med polisskydd (när polisen är överbelastad med gängkriminalitet), skymfat Islam med ord och Koranbränning. Effekten har blivit en kraftfull reaktion från stora delar av den muslimska världen. Konsekvenserna av detta är svårbedömda men hans handlingar utgör ett ökat hot mot svensk nationell säkerhet och därigenom också yttrandefriheten. Yttrandefriheten är viktig men att bränna Koranen är att gå över gränsen och är missfirmelse av folkgrupp.    

Jag läser på min nyckelring Hänsyn, Hövlighet, Humor när jag låser upp dörren. Jag funderar på hur jag ska bidra mot ”skitsammaeffekten”.

Mårten Hallberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan