Annons

Annons

Annons

Västerås

Axel Sundström har avlidit

Järnhandlare Axel Sundström avled i januari. Han blev 96 år.

Text

Axel Sundström 2016. Foto: Maj Karlsson/VLT:s arkiv

Annons

Axel föddes i Västerås den 19 september 1926 och är uppväxt på sin farfars järnhandelsgård i hörnet Vasagatan och Smedjegatan.

Axel tog studenten 1946 vid Västerås Läroverk och studerade därefter vid Schartaus Handelsinstitut i Stockholm och kadettskolan för att utbilda sig till reservofficer i artilleriet.

Somrarna i ungdomen spenderades ofta hos morbror Arvid på Hultsbergsgård i Väse, mellan Karlstad och Kristinehamn. När familjen var i Västerås tillbringades helgerna ofta på Notudden i det hus hans farfar Axel byggt. Den så kallade gula villan som allt jämt idag står kvar.

Axel var med och planerade för järnhandelns nya butik, som öppnade september 1953 på Vasagatan 20. Mellan åren 1955–1997 var han VD för Sundströms Järnhandel. 1958 tog Sundströms över Bergius järnvaror och 1964 öppnade man försäljning av grövre artiklar på Björnövägen. 1967 invigdes en ny byggnad. 1967 övertog Sundströms en annan järnaffär, Axel Olssons Eftr AB, (Järn Olles) vars lokaler låg i Bomanska gården där Punkt därefter byggdes. Axel Olssons hade tidigare ägts av Axels farbror Erik Sundström. 1991 firande företaget 100 år med bland annat stor fest på Kongresscentret.

Annons

Annons

Axel har bland annat varit ordförande i Västerås Köpmannaförening i flera perioder, ordförande i Västmanlands- och Närkes Järnhandlareförening samt ordförande i Järnia AB under två perioder på 1970- och 1980-talet

Axel har också varit norsk Konsul i Västerås mellan 1970–1997. Första åren som vice konsul sedan som konsul. Han tilldelades Den Kgl. Norske St. Olavs Orden för sin insats såsom Norsk Konsul.

Axel var aktiv i flera kulturföreningar, bland annat i Västerås Humanistiska Förbund där han under främst på 70-talet var förbundets sekreterare. Under den perioden som sekreterare anordnade han uppskattade vårresor för förbundets medlemmar till olika mål runt omkring Mälardalen. Axel höll vid flera tillfällen föredrag om inte minst Västerås historia.

Under 60 år var Axel en trogen medlem i Västerås Rotaryklubb.

Axel tyckte om att läsa. Författare som Erik Axel Karlfeldt, Tomas Tranströmer, Lars Gustafsson och Bo Setterlind tillhörde favoriterna. Axel citerade gärna någon av dessa författare i samband med något tal eller anförande.

Redan i unga år lärde Axel känna Inga-Lill från Skinnskatteberg och paret vigdes 1957. Efter 59 år som gifta avled hustrun Inga-Lill 2016.

Fysisk aktivitet var alltid viktigt för Axel och i ungdomen cyklades det mycket, även att jogga och göra gymnastik hemma. Armhävningar och situps gjorde varje kväll upp till 90 plus års ålder. Segling har också varit ett stort intresse.

Annons

I slutet av 1970-talet köpte familjen ett hus på norra Björnön där de bodde hela somrarna. Axel kopplade av genom att sitta på verandan och njöt av att se ut över sjön.

I nästan 50 år bodde Axel och familjen i en lägenhet i Stallhagen. Under de sista sex åren i livet bodde han hos sonen Göran och hans sambo Anette i Romfartuna.

Axel somnade in efter en kortare tids sjukdom den 7 januari 2023.

Barnen Göran Sundström och Birgitta Thorborg med familjer

Sundströms järnhandel fanns i detta trähus på Vasagatan fram till 1953.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan