Annons

Annons

Annons

Ingreppsfusket

KRÖNIKA: Ingreppsfusket är mer omfattande än vi anade

Kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar blir allt vanligare. Men okunskapen på marknaden vet egentligen inga gränser. Det är en arena som är smutsig, osmaklig och ohållbar – trots den strikta lag som trädde i kraft 1 juli 2021.

Text

VLT:s granskande reportrar Magnus Westberg och Sofie Tejre.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Visst, det finns kliniker som är kunniga och professionella. Som följer regelverket till punkt och pricka.

Men, VLT:s granskning visar att det är alldeles för många aktörer i ingreppsdjungeln vars verksamhet pekar på motsatsen.

För att få genomföra kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar krävs att en klinik är registrerad hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som är den tillsynsansvariga myndigheten.

Annons

Men redan där brister det – hos åtminstone 13 kliniker i Västerås. Klinikerna finns inte med i Ivos vårdgivarregister.

Annons

Lägg därtill alla ”hemmafixare” som lockar kunder under radarn. Under vår granskning har vi stött på många som berättar om hur de fått botox- och fillersbehandlingar hos privatpersoner runt om i stan. Då handlar det enbart om kontakter och affärer via sociala medier. Och det handlar om cash-betalning, i vissa fall swish.

Det är med andra ord omöjligt att sia om hur många verksamheter som egentligen utför dess kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar i Västerås.

Mörkertalet kan vara enormt.

Så ser verkligheten ut inom den här industrin – trots den nya lagen som ska stärka skyddet för den enskildes liv och hälsa.

Vi har på olika sätt försökt sätta oss in i den här branschen. Bland annat genom att försöka boka tid för injektion. Bokningar som i många fall görs över sociala medier.

Vi slås av att stämningen i samtalen är god och att vi blir trevligt bemötta, men ibland känns det som man snarare bokar tid för en hårklippning än en injektionsbehandling.

Arenan har, visar det sig, breddats långt utanför regelverkets ramar. Och risken är stor att den nya lagen gjort den här branschen mer svåråtkomlig för tillsynsmyndigheten och mer svart.

Hos Ivo har vi kunnat ta del av flera tips om oseriösa utförare och kliniker som gör injektioner utan att personalen har rätt legitimation. Vi har också hittat rena skräckhistorier från patienter där komplikationer efter ingrepp uppstått:

Annons

Annons

”Svåra infektioner i båda benen som utvecklades till nekros och stora svårläkta sår med förväntad permanent ärrbildning och nedsatt funktion/känsel i sårområdet och båda benen.” Skriver en person i sin anmälan till Ivo.

I mitten av januari meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att regeringen kommer att se över den strikta nya lagen som trädde i kraft 2021 – det efter att medier och Ivo visat på brister med den.

”Vi tar initiativ att följa upp lagens effekter på patientsäkerhet. När vi får resultatet kommer vi återkomma till vad som ska göras”, sa hon då till Sveriges radios Ekoredaktion.

Om det betyder att regelverket kommer att stramas åt ytterligare för den här branschen är för tidigt att säga. VLT:s granskning, som startar idag, visar dock att det verkligen skulle behövas.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan