Annons

Annons

Annons

Hallstahammar

Till minne – Arild Lindgren

Arild Lindgren, Hallstahammar, har avlidit i en ålder av 87 år. Hans närmaste anhöriga är dottern Karin med familj bosatt i Madison, New Jersey.

Text

Annons

Arild växte upp i Ånäset i Västerbotten där familjen hade en järnhandel. Där såg pappa David till att Arild tidigt fick erfarenhet av arbetslivet. Gymnasieåren tillbringade Arild i Umeå där han också träffade sin blivande hustru Vivi-Ann. De tog båda studentexamen vid Umeå högre allmänna läroverk vid mitten av 1950-talet.

För Arilds del fortsatte bildningsresan i Uppsala med inriktning på matematik och kemi, medan Vivi-Ann ville bli folkskollärare och sökte sig därför till seminariet hemma i Umeå.

Efter utbildningsåren gifte de sig och flyttade till Hallstahammar. Där hade Arild sin första lärartjänst på Lindboskolan, då en högstadieskola, och blev sedan adjunkt på ortens gymnasieskola, Parkskolan, där han undervisade i matematik och kemi. Vivi-Ann var mellanstadielärare vid olika skolenheter innan hon fick en ordinarie tjänst vid Eldsbodaskolan, där hon arbetade och trivdes i 40 år.

Annons

Annons

Dottern Karin föddes 1970 och i kvarteret på Lyckovägen där de bodde fanns många lekkamrater.

Redan 1965 köpte de en tomt vid havet utanför byn Ratu mellan Umeå och Ånäset, där de under de följande sommarloven byggde ett timmerhus. Varje sommar åkte de sedan upp till Västerbotten där många släktingar finns. Karin fick träffa sina kusiner, Arild och Vivi-Ann hennes syskon och deras familjer, vilket de satte stort värde på. Bärplockaren Arild tyckte om att plocka åkerbär, hallon och hjortron vid havet och på myrarna.

Fritidsintressena var många. På vintrarna längdåkning i omgivningarna och utförsåkning i såväl de svenska fjällen som i Alperna. Långfärdsskridskor lockade även på senare år när isarna lagt sig. Tillsammans med sina svågrar blev det också händelserika vandringar i Jämtlandsfjällen, Padjelanta och Sarek. Ett år kom de hem med hinkar fulla med hjortron.

Efter ett intressant arbetsliv, där Arild och Vivi-Ann mött och väglett många hundra ungdomar i kommunens skolor, väntade pensionärslivet. Nu fanns det tid för resor långt bort. Besök i Indien, Kina, Sydafrika och Egypten blev verklighet. De fick uppleva kultur, natur och nya världar.

Karin och Martin bildade familj och bor nu i USA med sina tre pojkar. Mormors och morfars ögonstenar har tillbringat många sommarveckor i stugan i Västerbotten. Vivi-Ann och Arild har också gjort många resor till USA.

Annons

Arild var aktiv inom Lions. Bruksådran och Drakbåtsfestivalen var två av många arrangemang som han såg fram mot på vårkanten.

Annons

Rädda Barnen, teaterföreningen, kyrkokören, gymnastikföreningen, konstföreningen och julmarknaden var för Vivi-Ann verkliga kulturmöten, liksom spelningar på jazzklubben i Strömsholm och konserter inne i Västerås var det för Arild. Alla dessa verksamheter bidrog till att de förblev Hallstabor livet ut. Båda trivdes i den fina oas som de skapat i radhusets trädgård på Lyckovägen.

För ett år sedan avled Arilds kära hustru Vivi-Ann. Arild var min svåger och Vivi-Ann min syster

Vi bär med oss minnet av två älskade, generösa och omtänksamma personer som stod oss mycket nära. Nu är dörren stängd och lampan släckt. Vi saknar dem så, och kommer att minnas dem med mycket värme och stor tacksamhet.

Gunnel Malmberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan