Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Nils-Ivar Svensson

Text

Annons

Ingenjören och Vasaloppsveteranen Nils-Ivar Svensson, Västerås, har avlidit i en ålder av 90 år. Han efterlämnar döttrarna Anita och Helena samt sonen Johan med familjer.

Nils Ivar växte upp med sin mor Maj och sin far Siwert och sina fem syskon, Inga, Ingemar, May-Britt, Birgitta och Gun Britt på Örtvägen 8 i Täby.

Familjen var mycket kristen och på söndagarna gick man till Elimkapellet.

Till Elimkapellet gick även Irene och där möttes Irene och Nils-Ivar, och han blev mycket kär i henne.

När Irene med familj hade rest till USA 1952 så beslöt Nils- Ivar, 19 år gammal att även han skulle resa dit.

Han sparade pengar till resan som tog honom ända till Los Angeles.

Nils-Ivar fick snabbt arbete som bilmekaniker och redan efter tre månader hade han sparat ihop pengar så han kunde köpa sin egna första bil, en gul Chevrolet, cabriolet, årsmodell 1949.

Annons

Annons

Koreakriget startade 1953 och Nils-Ivar ville inte bli inkallad, han valde att efter 1,5 år i USA resa till Sverige med sina fina bil.

Irene kom till Sverige 1954, hon reste ensam, hon saknade sin Nisse, och de gifte sig 30 april 1955 i Täby Kyrka, de hann fira 65-årig bröllopsdag.

När Svensk bilprovning startade var Nils-Ivar var en av de första som blev anställd och blev snart rekryterad till att bli stationschef för bilprovningen i Borlänge.

Han älskade att bo i Dalarna och ett av skälen var skidåkningen och första gången han åkte Vasaloppet var 1963.

Vid bilprovningen i Borlänge kom även Sven att arbeta 1972 och de båda hade samma intresse i skidåkningen.

Nils-Ivar blev medlem i Kvarnsvedens Idrottsförening.

Han träffade bland annat Leo och Åke, som gjorde många roliga resor tillsammans. Till Finlandia i Finland, till Marcialonga i Italien och till Kaiserlauf i Österrike.

Nils-Ivar har åkt Vasaloppet 31 gånger, han ville komma med i 30 klubben, det vill säga, för de åkare som har åkt minst 30 vasalopp eller mer. Han var så stolt när han blev medlem som nummer 87 och vi barn var med honom på en veteranträff för några år sedan, en mycket stolt man med sin nummerlapp med 87 på bröstet.

Nils-Ivar gjorde klassikern flera gånger och var en av de första att göra triathlon.

Efter en tid i Borlänge blev Nils-Ivar chef för alla bilstationer i Västmanlands län så 1979 flyttade de till Västerås.

Annons

I slutet av 70-talet utökades familjen med hunden Barry, en Welsh terrier, han älskade Nils-Ivar och som precis som pappa älskade att åka bil.

Annons

Nils-Ivar har haft många bilar, 9 stycken, mest Volvo och Saab, den sista bilen köpte han i oktober 2019, han tog bussen från Gryta till Västerås central, nästa buss till Uppsala central och den tredje bussen till bilfirman utanför Uppsala, betalade och körde hem sin XC 60, han var så stol över sin nya bil.

Nils-Ivars stora reseminne var det dock när han och Irene reste jorden runt år 1999, det var en stor upplevelse som han till och med pratade om på sin 90-årsdag.

Hans andra stora intresse var trädgården, han bodde ju på Solrosgatan och han hade en underbar blomsterrabatt ända in till hösten 2022, folk stannade utanför hans hus bara för att titta på den vackra blomsterprakten.

Vi känner alla en stor saknad och stor sorg efter vår älskade Nisse, men vi är också oerhört tacksamma att vi barn fått växa upp i en familj fylld av kärlek och värme och han var också vår bästa vän men vi vet nu att han har återförenats med sin älskade hustru Irene som avled år 2020.

Anita Svensson Barladjan, Helena Lundgren och Johan Svensson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan