Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Elisabet Fröjd

Text

Elisabet Fröjd. Foto: Maria Johanneson

Annons

Elisabet Fröjd kom med i Badelunda Hembygdsförening i samband med en studiecirkel i arkeologi som många medlemmar i Hembygdsföreningen också deltog i. Vid den här tiden hade Bengt Lindh börjat organisera guidningar vid Anundshög och Maria Johannesson och Elisabet guidade ofta tillsammans. För Elisabet var det viktigt att levandegöra guidningarna och skapa en upplevelse genom att ikläda sig järnåldersdräkter och spela upp små scener vid Anundshögsområdet.

Annons

Annons

Dessa scener utvecklade också Elisabet i form av tingsspel som Rolf Grahn sedan vidareutvecklade. Även labyrintspelet var Elisabets idé.

Elisabet kom också på idén att vi skulle prova att laga mat i kokgrop i samband med till exempel Arkeologidagen. Vi läste på hur man skulle göra och provade oss fram. Första gången blev resultatet inte helt perfekt, men vi lärde oss av våra misstag och lyckades bättre för varje gång.

Vid ett besök på en arkeologisk utgrävning lyckades Elisabet få ta hem en gammal malsten, som vi kunde använda för att mala säd på vid våra kokgropsmatlagningar. De senaste gångerna vi lagade mat i kokgrop ägnade Elisabet sig åt att berätta om olika läkemedelsväxter.

År 2015 var Elisabet med och arrangerade en fest med järnålderstema för Hembygdsföreningen, där vi lagade mat som man åt under Järnåldern.

Elisabet återstartade också gamla skolträdgården vid Kyrkskolan, som idag är en fin tillgång för alla besökare.

Elisabet var alltid entusiastisk och full av idéer och vi minns också med glädje alla de trevliga middagar hon bjöd oss på i sitt hem på Brandthovda.

Elisabet fattas oss i Badelunda Hembygdsförening!

Maria Johannesson, Bengt Lindh och Bengt Wallén

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan