Annons

Annons

Annons

Västerås

Harry Frank 80 år

Den 12 mars fyller tidigare forskningschefen för ABB, Harry Frank, 80 år.

Text

Harry Frank

Bild: Fotograf Lasse Fredriksson

Annons

Harry är född i Boden men bor idag på Lillåudden i Västerås.

Efter studentexamen 1963 i Boden läste Harry vidare vid Chalmers i Göteborg och tog civilingenjörsexamen 1968. Samma år arbetade han som lärare vid Köpings Tekniska Institut.

1969 flyttade Harry till Västerås och blev anställd på Asea. Där har han haft en chefsbefattning vid dåvarande ASEA:s Strömriktaravdelning. År 1980 byggde han upp divisionen för reaktiv effektkompensering och där var han divisionschef fram till 1990.

Annons

Annons

Mellan åren 1990 och 1994 ansvarade Harry för Affärsutveckling vid ABB Capacitors och medverkade till dess flytt till Ludvika 1992. År 1994 tog han över ansvaret för ABB Corporate Research i Västerås som forskningsdirektör. Han blev dess chef fram till 2003 då han flyttade till ABBs koncernledning som Senior Vice President för Affärsutveckling inom ABB Sverige. 

Harry Frank har tilldelats utmärkelser som Polhemspriset 1990, Sveriges äldsta teknikpris och Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj 1991 för sin utveckling och introduktion av tyristorstyrd faskompensering i elkraftsystemet. Hedersdoktorstiteln erhöll han från Chalmers i Göteborg 2000. 

Från 2005 var Harry adj professor vid Mälardalens Högskola. Under sex år var han ordförande och v. ordförande i Mälardalens Högskola som nu blivit ett universitet. Han var aktiv vid bildandet av Robotdalen i Västerås och varit ordförande som processledare.

Harry är ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien (KVA), Kungl. Ingenjörsakademien (IVA) och lokalt är han medlem i Odd Fellow samt Rotary. 

Harry anlitats idag som föredragshållare inom energifrågorna i Sverige och globalt samt om Ångkraftverkets historia i Västerås. 

Harry Franks fritidsintressen har varit segling och fotografering. Han var med och startade Skerike Golfklubb. Han är ordförande i Bellevuestadium i Västerås AB och ABB IF samt styrelsemedlem i Miniature Kingdom i Kungsör. 

1967 gifte han sig med Marianne och tillsammans har de fyra barn och 12 barnbarn samt en hund.

80-årsdagen kommer Harry Frank att fira i hemmet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan