Annons

Annons

Annons

Falu centrum

Till minne – Monica Annersten

Text

Annons

Monica Annersten, Falun har avlidit i en ålder av nära 82 år. Närmast sörjande är maken Per samt fem barn med familjer.

Monica var dotter till tandläkare Inge Ehnbom och Ewy (f Wirsén) och växte upp i Sala där hon tog studenten 1960. Mellan 1956–57 var hon utbytesstudent hos familjen Carl Engstrom i Salina, Kansas. Fortsatta studier i Uppsala ledde till en teol. kand. 1967 och Monica blev församlingssekreterare 1969. I Stora Kopparbergs församling Falun och Grycksbo byggde hon upp den nya verksamheten med Kyrkans barntimmar. Med ett kortare avbrott för arbete i Trollhättans församling 1975–1977 var hon församlingen trogen i olika arbetsuppgifter fram till sin pensionering.

Annons

Annons

Under 1980-talet byggde hon upp en omfattande kyrklig verksamhet i stadsdelen Slätta. Där bedrevs olika typer av barnverksamhet, konfirmandundervisning, besöksverksamhet för äldre, bibelstudiegrupper med mera. På Sundbornsgården fick konfirmanderna uppleva lägerlivet och under många år satt hon med i Västerås stift barn- och familjenämnd. Hon författade undervisningsmaterial för kyrkans barnverksamhet, Hej Gud, Hej Jesus och Hej Kyrkan, med anvisningar till ledaren och en inbjudan till reflexion och samtal. Efter pensioneringen fortsatte Monica med ett omfattande frivilligarbete i Falu Asylkommitté samt den stora bokavdelningen på PMU Second Hand i Falun. Hon mottog 1998 Moderna Tiders pris för medborgerligt mod och 2020 fick hon tillsammans med sin man Falu kommuns mångfaldspris.

Vid den halländska västkusten tillbringade Monica och den växande familjen många sommarsemestrar i Frösakull tillsammans med barndomens kusiner och släktingar, senare i Stensjö och de sista åren på en liten gård som tidigare tillhört släkten i Köinge socken. Under många år hade Monica och Per även ett fritidshus i Särna, där de framför allt åkte längdskidor på vintern. Fritiden spenderades gärna i skog och mark, och frysen fylldes av svamp och bär varje säsong.

Monicas personlighet präglades av ett engagemang för andra människor i olika former. Hon hade god organisationsförmåga och arbetskapacitet, och hon var aktiv i arbetet för andra människor in i det sista. Monica Annersten är saknad av många och i tacksamt minne bevarad.

Magdalena Annersten Gershater (dotter)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan