Annons

Annons

Annons

Insändare
Bengt, har du ingen koll på solvärme?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Anders Malmberg

Annons

Kommentar. "Vattenkraft, kärnkraft och vindkraft – övrigt kan vi glömma", skriver Bengt Östlund i ett inlägg i VLT den 10 mars.

Kära Bengt, i dag är solcells-el uppe i 2 procent av Sveriges elproduktion och antalet nya anläggningar som byggs har exploderat. Vi ligger dock en bra bit efter Tyskland som har drygt 10 procent från solel. En gammal siffra, det är säkert mer i dag.

Annons

Annons

Bengt har heller inte koll på solvärme när han skriver att solceller kan producera solvärme. Bengt, solfångare är vattenburna och producerar solvärme, solceller producerar el.

Jag har haft solfångare sedan 1999, den värmer mitt varmvatten, bidrar till värmen vår och höst och värmer poolen sommartid från mitten av april till sista augusti - mitten september. Den gör att huset klarar sig utan extern värme 8-9 månader om året.

Jag stängde av fjärrvärmen den sista februari, nu går det bara med solenergi. Sedan 2017 har jag också en 18,2 kW solcellsanläggning på taket. Den producerar 15 000-16 000 kWh/år och för mig som haft solenergi länge förundras man över alla motståndare som är emot solenergi utan att ha någon egen erfarenhet.

Skaffa en egen anläggning och uttala er sedan, jag fattar inte varför inte fler gör det faktiskt.

Obegripligt!

Mats L

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan