Annons

Annons

Annons

Debatt
Vägen till minskad ungdomskriminalitet startar i skolan

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild, Julia Engström

Annons

Kommentar på inlägget "Varför har vi unga som skjuter varandra?", VLT den 9 mars.

Signild Nordén lyfter fram religionens betydelse och skriver att Sverige varit ett kristet land i över 1 000 år. Det är nästan sant, men det gäller inte längre. Religionsfrihet råder och Svenska Kyrkan skildes från staten år 2000. Bara kungen måste enligt lag vara kristen. Vi andra får tro vad vi vill.    

Annons

Annons

Signild och de kriminella ungdomarna befinner sig i olika verkligheter. Jag tror inte enbart det kristna budskapet löser problemen med skjutningar i Europas mest kriminella land. Vi har bäddat för detta genom den förda politiken enda sedan 1970-talet. Individens ansvar avskaffades, och man trodde att alla fel berodde på gruppen eller det så kallade "samhället". När jag på sjuttiotalet frågade en lärare hur det gick för min son i skolarbetet, fick jag som enda kommentar hur sonen fungerade med kompisarna i olika grupparbeten. Hur det var med kunskaper i svenska och matte kunde eller ville inte läraren svara på.    

Individens eget ansvar måste återinföras i skolan och i hela samhället. Det ska inte gå att bara skylla på gruppen eller gänget. Skadan är nu så stor att det kommer att ta generationer att få ordning på svensk skola igen. Någon vilja till förändring tycks ännu inte finnas. Att bara ropa på fler poliser och strängare straff löser inga problem.

Sverre Haukeland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan