Annons

Annons

Annons

Debatt
Den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

I dag, den 17 mars, är det Kollektivavtalets dag. Det är en dag när vi uppmärksammar den svenska modellen med branschvisa kollektivavtal där löntagarnas fackföreningar och arbetsgivarnas organisationer förhandlar fram löner och villkor på arbetsmarknaden.

Det är en framgångsrik modell som i många decennier gett lugn och ro, stabilitet på arbetsmarknaden och högre reallöner för svenska arbetare. Den ger mer flexibilitet än någon lagstiftning någonsin kan, just för att den bygger på att de som bäst känner villkoren i varje bransch också är de som fattar besluten.

Annons

Annons

Arbetarrörelsens båda grenar – fackföreningarna i LO och det politiska partiet Socialdemokraterna – värnar tillsammans denna modell.

Vi Socialdemokrater i Västmanland har gjort ett åtagande den här mandatperioden: vi ska ställa tuffare krav på schysta villkor när kommunerna och regionen upphandlar så att de företag som tar ansvar för sina anställdas villkor premieras.

För löntagarna är det av största vikt att fler företag tecknar kollektivavtal, för att trygga framtida pensioner, trygga löneutvecklingen och den ekonomiska tryggheten om något händer den anställde.

Trots detta finns det mycket kvar att göra. Ett aktuellt problem är att arbetsgivare ”hyvlar” de anställdas sysselsättningsgrad, nu senast har H&M gjort det i stor skala. Här kräver vi skarpare lagstiftning för att motverka det otyget. Ingen kan leva på en tjänstgöringsgrad på 10 timmar i veckan!

Den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas. Det säger vi i dag på Kollektivavtalets dag men även på årets alla andra dagar.

Åsa Eriksson

Facklig ledare Socialdemokraterna Västmanland

Joakim Borg

Facklig ledare Socialdemokraterna Västerås

Jimmy Fredriksson

Facklig ledare Socialdemokraterna Fagersta

Annons

Eva Åberg

Facklig ledare Socialdemokraterna Sala

Karl Karlsson

Facklig ledare Socialdemokraterna Norberg

Joakim Göransson

Facklig ledare Socialdemokraterna Surahammar

Dan Stiegenberg

Facklig ledare Socialdemokraterna Kungsör

Niklas Malmberg

Facklig ledare Socialdemokraterna Hallstahammar

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan