Annons

Annons

Annons

Insändare
L: Ja, Västerås har en brist på rehabbassänger

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Christina Gunnarsson

Annons

Svar på inlägget "Jag saknar en rehabbassäng", VLT den 13 mars.

Det är bra att du lyfter detta och det är många som saknar rehabiliteringsbassänger i Västerås.

Som du skriver har det blivit en nedrustning av rehabiliteringsbassänger som har strandsatt så många med behov av bassängträning i varmt vatten.

Det kanske är någon som tänker att Lögarängsbadet i Västerås finns och där kan man träna. Så är det, men då behöver man bevaka bokningen på deras hemsida för att få en plats i varmvattenbassängen. Det är högt tryck och många vill nyttja varmbassängen. Dessutom är det stora svårigheter att få en kontinuitet i träningen och oftast hamnar man i bokningskön och får inte plats.

Annons

Fler som jag har fått samtal från vittnar om att vattentemperaturen i den stora bassängen är för sval för att träna rörlighetsträning. Flera drabbas av kramper i sin kropp och fryser vilket blir ett hinder för rehabiliteringsträning. 

Annons

Det är lätt att tänka att de som är i behov får söka sig utanför staden och dessutom finns ju Tillbergabadet att tillgå.

När Apalbys bassäng och Eriksborgs bassäng var i drift var det många olika badare som fick möjlighet att träna i bassäng. Skolan i området nyttjade bassängen, intresseorganisationer för äldre, patientföreningar och Sofiaskolans elever med flera. Bassängerna på Apalby och Eriksborg var bassänger med tempererat vatten på runt 33 grader, tillgängliga och anpassade för människor med behov av rehabiliteringsträning. 

Västmanlands sjukhus i Västerås har också svårt att erbjuda bassängträning till intresseorganisationer. Som jag förstår är den välbesökt och nyttjas av patienter från olika verksamheter.

Helt rätt är att Västerås har en brist på rehabiliteringsbassänger som för medborgarna är viktiga för att fortsätta bibehålla rörlighet, kondition och välbefinnande vilket verkligen är att beklaga. Det finns ingen tvekan om att aktivitet leder till positiva hälsosamma effekter för personer med behov av anpassad träning.

Evidens finns för såväl fysiska, psykiska och sociala aspekter, en ökad rörlighet men även ett välbefinnande och erfarenhetsutbyte vilket bassängträningen kan erbjuda. 

Annons

Vi liberaler vill självklart att det ska finnas tillgång till ett rikt utbud av fritidsaktiviteter. Vi vill att alla ska kunna motionera och idrotta på sina villkor samt att den är tillgänglig. 

Annons

Det socialliberala uppdraget är att förbättra varje individs livschanser genom att utjämna de förutsättningar som finns bortom den enskildes kontroll. Alla individer ska ges möjligheter att utvecklas och förbättra sin tillvaro, det gäller även för den som har behov av rehabiliteringsbassänger.

Jag vet att styret i Region Västmanland, där Liberalerna ingår, undersöker möjligheten och tillgången av rehabiliteringsbassänger i länets kommuner.

Karin Andersson (L)

Ledamot i regionfullmäktige

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan