Annons

Annons

Annons

Debatt
Relativt få ukrainska flyktingar kommer till Sverige

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild

Annons

Max Hjelm kritiserar i en ledare den 13 mars majoriteten i Västerås kommunfullmäktige som inte vill byta namn på en väg till Fria Ukrainas väg. Vägnamnet skulle ha symbolisk betydelse men är knappast viktigt för flyktingarna som kommer från Ukraina.    

En viktigare fråga för Max Hjelm att ställa borde vara varför så få flyktingar kommit hit jämfört med andra länder och varför så många ukrainare nu vill lämna Sverige.

Annons

Annons

Det är överraskande att medan bara några få tiotals tusen flytt hit har sammantaget ett par miljoner flytt till Ryssland och Belarus. Högst ligger Polen med nästan 10 miljoner.

De som kommer från Ukraina har lätt att komma in i Sverige, eftersom de omfattas av EU:s massflyktsdirektiv. När de väl kommit hit, möts de av regeringens och Sverigedemokraternas nya restriktiva politik, har svårt att få jobb och får ingen SFI och så vidare.

Sveriges rykte som ett flyktingvänligt land kan ha förändrats. Det är många fler som flyr till Ungern, ett land som Sverige ofta kritiserar för sin politik. Värst var det på Stefan Löfvens tid.

Sverre Haukeland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan