Annons

Annons

Annons

Insändare
Se upp med hypotekslånen

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Bostadsmarknaden står vid ett vägskäl. Vi vet inte nu om priserna på fastigheter och bostadsrätter kommer att stiga eller sjunka. De kommer sannolikt inte att stiga lika snabbt som den just nu höga allmänna inflationen.  

Trots denna osäkerhet finns det företag som erbjuder oss äldre så kallad hypotekspension, det vill säga att vi varje månad med automatik skulle låna mer på vår bostad för att få pengar över till konsumtion av lyxvaror, resor med mera. Hela idén är baserad på en historisk erfarenhet av ständigt stigande bostadspriser.

Annons

Annons

Detta är för många äldre en frestande men farlig väg att gå. Tänk på vad som skulle kunna hända om försäljningspriserna rasar så att den sammanlagda låneskulden till sist överstiger bostadens värde! Barn och barnbarn förlorar då ett framtida arv.    

Dessa nya extra lån på bostäder är inte olagliga, men de kräver att vi tänker till innan vi tar dem. Det som just nu händer i finanssektorn inger inte förtroende. Se upp med låneräntan på den ökande skulden, även om den ger en nettoutbetalning varje månad!

Sverre Haukeland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan