Annons

Annons

Annons

Debatt
Artificiell intelligens och den fjärde industriella revolutionen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Intelligenta robotar är en vanligt förekommande bild av artificiell intelligens.

Bild: Arkivbild

Annons

Den fjärde industriella revolutionen kännetecknas av sammansmältningen av artificiell intelligens (AI), robotteknik, automation, Internet of Things (IoT), kvantdatorer och andra teknologier.

AI:s mål är att göra livet enklare, öka produktionen och automatisera processer, men det är inte perfekt och kräver mänsklig input och träning. Det finns ett behov av att integrera artificiell intelligens i utbildningssystemen för att förbättra kvaliteten på utbildningen som erbjuds i alla utbildningsinstitutioner, hjälpa både lärare och elever och minska mängden press och stress.

Det kan också användas för att förklara komplicerade ämnen med lättare språk och är en tillgång som både lärare och elever bör uppmuntras att lära sig att använda och bemästra.

Annons

Artificiell intelligens är ett verktyg som alla andra och läggs nu till i internetbläddrare, populära appar, OpenAi, Microsoft, Google, Apple, Amazon-produkter och sociala medier. AI kan användas för att optimera energiförbrukningen, utveckla hållbart jordbruk och förutsäga naturkatastrofer.

Annons

Det kommer att spela en avgörande roll för att säkerställa Sveriges och EU:s självständighet inom automation och massproduktion för att möta de växande leveranskraven för olika produkter, mediciner, mat osv.

AI kan förbättra beslutsfattandet genom att analysera stora mängder data, automatisera administrativa uppgifter inom hälso- och sjukvård, minska kostnader och förbättra patientvård, behandlingar, doseringar och så vidare.

AI kan också hjälpa personer med funktionsnedsättningar, såsom dyslexi, dysgrafi och amputationer, att återfå rörlighet och självständighet. Det kan också hjälpa personer med kommunikationssvårigheter att kommunicera.

Med den ökade spänningen mellan Kina och Taiwan, USA och Australien i Sydkinesiska havet är det viktigare än någonsin att återföra tillverkning till Sverige och Europa. Teknik används nu för att spionera på olika nationer. Det viktigt att säkerställa att Sverige och EU kan använda sig av AI, robotik och automation för att massproducera bättre, billigare och mer miljövänliga produkter i Europa.

2022 och 2023 har sett ökad användning av artificiell intelligens för att hjälpa till att förebygga cyberattacker. Användningen av artificiell intelligens i utvecklingen av nya obemannade försvarssystem, flygplan och drönare kommer att vara avgörande för att säkerställa att Sveriges försvarssystem förblir starka och kan konkurrera med andra nationer.

Annons

Annons

En av de största utmaningarna som företag som tillhandahåller artificiell intelligens möter är den stora efterfrågan på deras servrar. Det finns ett behov av fler AI-webbservrar i Sverige och Europa. En annan utmaning är att skapa och upprätthålla användargränssnitt på olika internationella språk och slutligen, träningen av artificiell intelligens. 

AI kan göra mycket, men den behöver fortfarande mänsklig vägledning, redigering, korrigering och faktakontroll. Det ger oss möjligheten att skapa och förverkliga våra tankar och idéer. Från presentationer till konst, skrivande av berättelser, affärsförslag, e-post, skrivande av böcker, översättningar, låtskrivande, filmtillverkning, sociala mediepresentationer, listan är oändlig.

Kreativitet är inte ond och borde inte sättas i bojor utan borde användas klokt och fritt till förmån för mänskligheten för att hjälpa en nation att blomstra. Det är viktigt att hänga med i den fjärde industriella revolutionen och se till att AI inte missbrukas och används för att införa splittring i samhället.

Anita Muchilwa Wallén

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan