Annons

Annons

Annons

Debatt
Lita inte på bankerna

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Jerry Brodin, Arkivbild

Annons

Det sägs att ekonomer är urusla på att tala om vad som kommer att hända, men desto bättre på att förklara varför det gick åt helvete. Ändå tror de sig ofta ha stor erfarenhet eftersom "alla finanskriser är lika". Men det är de inte.    

Det är för oss amatörer självklart att centralbankerna runt om i världen förr eller senare skulle börja öka räntorna igen, detta för att hålla koll på inflationerna, men bankernas ekonomer trodde inte detta skulle hända de närmaste åren. Därför betalade de småspararna knappt någon ränta alls.  Silicon Valley Bank i Kalifornien lade nästan alla ägg i samma korg genom att placerade dem långsiktigt i papper med låg avkastning.

Annons

Annons

Krisen startade snabbt då kunderna i banken upptäckte detta och ville ta ut insatta pengar, som plötsligt inte var tillgängliga. Tyvärr hade även svenska Alecta redan använt 12 miljarder av svenska pensionssparares pengar till att köpa in sig i banken. Med facit i hand var detta dåligt omdöme, men Alectas ekonomer förstod väl inte bättre.    

Vem trodde väl att självaste Credit Suisse skulle hamna i kris och behöva räddas av den schweiziska staten?    

Slutsatsen är att man inte kan lita på banker och deras chefsekonomer. De är alltid för sena på bollen men ytterst bra på förklaringar.

Sverre Haukeland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan