Annons

Annons

Annons

Västerås Pride

Västerås Pride bojkottar VLT

Att Fredrik Virtanen är krönikör på VLT får Västerås Pride att avbryta samarbetet inför 2023 års festival.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Att Västerås Pride avbryter samarbetet (som bestått i att tidningen varit sponsor och officiell mediepartner) med VLT bekräftas av ordföranden Rebecka Berg. Anledningen är att Fredrik Virtanen är anställd som krönikör på tidningen.

Fredrik Virtanen blev under den så kallade Metoo-hösten 2017, öppet anklagad för att ha våldtagit kulturpersonligheten Cissi Wallin. Det påstådda brottet skulle ha begåtts flera år tidigare. Förundersökningen hade, långt innan Cissi Wallins anklagelse blev offentlig, lagts ned eftersom bevisningen inte räckte för att väcka åtal. Fredrik Virtanen är alltså varken dömd eller friad i domstol för det han anklagats för.

Annons

Annons

– Vi har personer i Västerås Prides styrelse och utanför som gett feedback gällande samarbetet och gett sina åsikter och kommentarer. Uppfattningen jag har fått, delvis från styrelsen och från hbtq-kretsar är att han kunde skött det bättre efter metoo och inte varit nedlåtande mot Cissi Wallin i kommentarer.

Rebecka Berg säger att hon tycker att hbtq-rörelsen i Västerås är inkluderande.

Att avbryta samarbetet med VLT på grund av en person kan tyda på motsatsen.

– Jag förstår det.

Rebecka Berg säger vidare:

– Även om någon skulle vara skyldig så kan man faktiskt förändras. Och är han oskyldigt anklagad är det jättehemskt, men vi gör det här för säkerhets skull.

För säkerhets skull?

– Vi vill ju inte ha rörelsen emot oss, vi vill inte bli ifrågasatta på det sättet.

Hon fortsätter:

– Det här är ingen anklagelse, men det som har varit blir väldigt obekvämt. Det här är inte hela styrelsens ståndpunkt, det har blivit turbulent.

Tidigare satt sju personer i styrelsen för Västerås Pride. Nu är man fyra.

”Hellre fria än fälla” heter det, här låter det som att det är tvärtom?

– Ja, det blir tyvärr lite så.

Trots splittringar i styrelsen och oklarheter kring hur stor del av hbtq-rörelsen som motsätter sig ett samarbete med VLT inför årets pride, väljer man ändå att avsluta samarbetet.

– Det är beklagligt, men det kommer inte hålla. Vi är rädda om vårt anseende.

Annons

Daniel Nordström, chefredaktör och utgivare VLT.

Bild: Kenneth Hudd

Annons

VLT:s chefredaktör, Daniel Nordström, betonar att han är stolt och glad över att Fredrik Virtanen är krönikör på tidningen.

– Jag anser att han är en av Sveriges bästa krönikörer. Västerås Pride behöver givetvis inte samarbeta med VLT om de inte vill. Det har jag ingen åsikt om, däremot är jag djupt besviken på orsaken till att Västerås Pride avbryter samarbetet med VLT.

Nordström påminner också om att VLT står för demokrati, yttrandefrihet och alla människors lika värde.

– Jag trodde verkligen att Västerås Pride också gjorde det, men uppenbarligen inte. Genom sitt beslut visar tyvärr Västerås Pride att de inte är inkluderande som organisation, utan i stället fördömande och dömande mot andra människor. Det rimmar oerhört illa mot det pride bör stå för.

Han fortsätter:

– Många som är aktiva inom Västerås Pride har tyvärr säkert erfarenhet av att möta fördomar och glåpord. Därför borde det också vara lättare att sätta sig in i situationen för en människa som är anklagad, inte dömd av domstol, men dömd utan nåd av många människor.

Fredrik Virtanen skriver krönikor i VLT sedan ett halvår tillbaka.

Bild: Kenneth Hudd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan