Annons

Annons

Annons

Till minne

Till minne – Sune Israelsson

Text

Bild: Margareta Andersson

Annons

Vi har nåtts av budet att före detta Landstingsrådet Sune Israelsson har avlidit 89 år gammal. Hans närmaste är hustrun Margareta, barn och barnbarn.

Sune Israelsson är ett välkänt namn i Västmanland.

Sune var född i Västerbotten i Lycksele och kom till Västmanland 1954 som polis i Ramnäs och fick senare tjänst i Surahammar. Några år senare rekryterades Sune som polis till Västerfärnebo och när polisen blev statlig 1965 fick Sune tjänst som kriminalinspektör i Sala. Några år senare blev han chef för kriminalpolisen i Sala och var då en av landets yngsta kriminalkommissarier.

Med tiden fick Sune flera tunga uppdrag och utsågs till Landstingsråd 1983 och fick då ta tjänstledigt från polisen.

Som Socialdemokratisk politiker hade Sune förtroendet att inneha många olika uppdrag. I dåvarande Västerfärnebo kommun var Sune ordförande i Arbetarekommunen, ledamot i kommunalfullmäktige och kommunalnämnden. I samband med den stora kommunsammanslagningen 1971 med Sala stad kom Sune Israelsson att ingå i samverkansnämnden som förberedde kommunsammanslagningen.

Annons

Annons

Sune kom sedan att bli aktiv i såväl Sala Arbetarekommun, där han under flera år var kassör, liksom i kommunpolitiken i Sala kommun där han tillhörde kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

1971 valdes Sune Israelsson in i Landstinget som ledamot och kom att verka där i 39 år fram till 2010. Sune blev Landstingsråd 1983 och fick då ansvar för Landstingets sociala verksamheter och utsågs också till vice ordförande i Förvaltningsutskottet. 1988 valdes Sune Israelsson till Finanslandstingsråd och ordförande i Förvaltningsutskottet som senare kom att heta Landstingsstyrelsen. Ett uppdrag som han innehade till 1998 då han slutade som Landstingsråd men fortsatte som ledamot i fullmäktige och blev sedermera dess 1:e vice ordförande.

Sune Israelsson var en utvecklare och påbörjade arbetet med det moderna Landstinget och att stabilisera Landstingets ansträngda ekonomi.

Som ett av de första Landstingen i landet skapade Sune en pensionsfond som blev en ekonomisk stabilitet för de framtida dyra pensionskostnaderna.

Att Landstinget fick en forskningsenhet vid Centrallasarettet i Västerås kopplad mot Uppsala universitet var helt Sunes förtjänst liksom det framgångsrika familjeläkarkonceptet.

Under många år tjänstgjorde Sune som nämndeman i Svea hovrätt, ett uppdrag som han trivdes med. Hans bakgrund som polis och erfaren utredare med stor kunskap av att hantera människor gjorde honom särskilt lämpad för uppdraget.

Annons

Kooperationen och dess konsumentidé intresserade Sune och han engagerade sig både lokalt och regionalt i det kooperativa arbetet.

Musiken var det stora fritidsintresset och Sune hanterade såväl dragspel som keybord. Hans engagemang i Västmanlandsmusiken, där Landstinget tillsammans med Västerås stad ansvarade för verksamheten, blev ett viktigt uppdrag för Sune och han verkade som vice ordförande i styrelsen. Han gjorde dessutom stora insatser i föreningen Konserthusets vänner.

Annons

Sune glömde aldrig sin arbetarbakgrund och tänkte alltid på den lilla människan. Hans ideologiska förankring i Socialdemokraterna var stark och han värnade alltid välfärdssamhället och folkhemmet. Sune var en trygg och stark person vars politiska arbete har varit betydelsefullt i såväl Sala kommun som i Landstinget Västmanland.

Vila i frid Sune och tack för att vi fick förmånen att arbeta tillsammans med dig.

Våra tankar går till hans anhöriga.

Olle Persson, Förvaltningsutskottets ordförande 1983–1988

Glenn Andersson, Landstingsstyrelsens ordförande 1998–2006

Denise Norström, Landstings-och Regionstyrelsens ordförande 2010–2022

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan