Annons

Annons

Annons

Insändare
Angående diskussioner om betygssystem

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Felicia Lénárd

Annons

Det finns många som har åsikter om det nuvarande betygssystem och i synnerhet betygsvarningen F.

Svenska betygssystemet har fem nivåer, A - E. Utöver det finns betygsvarning. Betygsvarningen innebär att eleven inte når upp till de minimala kraven.

Att ändra betygssystem ändrar inte det faktum att eleven helt enkelt inte uppfyller minimikraven.

Annons

Att elever går ut med F måste ses som ett misslyckande av skolan generellt sett men vi måste också acceptera att inte alla elever har färdigheter att nå upp till minimikrav. Inget av dessa ändras av ett relativt system.

Annons

Själv uppvuxen med det relativa systemet så minns jag att lärarna trixade med vissa i elever medan andra fick inte betyg 5 eftersom någon annan redan fått det. Vissa lärare sa rent ut att det måste finnas lika många 1:or som 5:or.

Fördelen med F är att det är lättare att få läsa in betyget på komvux eller liknande. En nackdel är att det driver betygsinflation då lärare hellre vill ge ett E än ett F.

Det finns en IFAU-rapport från 3 juni, 2010, som påvisade att när betygen i låg- och mellanstadiet togs bort under 1970-talet så sjönk antalet elever på gymnasiet med lågutbildade föräldrar.

Betyg tidigt minskar således risken att elever inte får tillräckligt stöd i skolan men också att färre elever med lågutbildade föräldrar läser vidare.

Fokus måste vara på att skolan snabbt identifierar elever med behov av stöd.

Mälardalens tekniska- gymnasium är ett mycket bra exempel där man följer upp eleverna på veckobasis.

Morfar

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan