Annons

Annons

Annons

krönikaVästmanlands län

Daniel Nordström
Därför börjar VLT tryckas tidigare

Redan för nio år sedan var det aktuellt. Nu är det dags. Från och med 1 juni får VLT tidigare tryckstart. Min förhoppning är att det inte i större utsträckning kommer att märkas hos våra läsare.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Mikael Hellsten

Annons

Anmäl text- och faktafel

Det jag syftar på i ingressen är planer som fanns redan 2014. Då var jag chefredaktör på Arbetarbladet och vi planerade att trycka tidningen på dagen istället för kvällen. Jag uttalade mig om det i bland annat Dagens Media.

Annons

VLT trycks i Falun. Från och med 1 juni kommer färre tidningsbilar att gå mellan Falun och Västerås – men VLT delas ut som vanligt.

Bild: Mikael Hellsten

Annons

Det blev aldrig någon tidigare tryckstart 2014. Tiden var helt enkelt inte mogen då. Men, nio år senare har mycket hänt – inte minst inom den digitala utvecklingen. 2016 var 100 procent av VLT:s prenumeranter tidningsläsare. Numera är 50 procent av VLT:s samtliga prenumeranter enbart digitala läsare.

Dessutom har det blivit allt dyrare att trycka och distribuera tidningar. Det beror främst på ökade papperskostnader samt ökade kostnader för både energi och drivmedel.

Därför har vi nu fattat beslut att börja trycka VLT redan klockan 20.00 på kvällarna. Genom förändringen gör VLT en besparing på ett par miljoner kronor per år, dessutom gör vi en besparing som gynnar klimatet. Den tidigare tryckstarten innebär helt enkelt att färre bilar behöver gå mellan tryckeriet i Falun och Västerås.

De allra flesta läsare av VLT kommer förmodligen inte att märka någon skillnad alls. Tidningen kommer att fortsätta att komma ut precis som vanligt och den stora merparten av morgondagens tidning är redan i dag klar runt klockan 17.00 dagen innan den kommer ut.

Men, den tidigare tryckstarten innebär förstås också att vi inte kommer att få med senare nyheter som inträffar under kvällen i tidningen dagen efter, även om vi fortsatt uppdaterar vlt.se 24 timmar om dygnet varje dag under året. Det är främst på våra sportsidor som den tidigare tryckstarten kommer att märkas.

Annons

Annons

Om till exempel VSK spelar i fotbollens superetta, eller om VIK spelar i ishockeyns allsvenska, hinner vi inte få med resultatet i tidningen dagen efteråt. Vi kommer förstås fortsatt att berätta om dessa matcher intensivt på vlt.se och det kommer också att berättas om matchen i tidningen, men först en dag senare.

Den upplaga av VLT som kommer ut den 1 juni är den första med tidigare tryckstart. Samma kväll spelar Västerås SK hemma mot Eskilstuna i Superettan. Du kommer inte att kunna läsa om den matchen i tidningen den 2 juni, men däremot den 3 juni.

Du kommer fortsatt att kunna läsa om VSK Fotboll och annan sport i VLT, men den tidigare tryckstarten innebär att slutresultatet inte kommer in i tidningen dagen efter.

Bild: TOBIAS STERNER

Men, som sagt. Vår förhoppning är att majoriteten av våra tidningsprenumeranter inte kommer att uppleva någon skillnad gentemot tidigare.

Förutom tidningen uppmanar jag er också att följa oss på vlt.se, i appen och även läsa e-tidningen, vilken är en pdf-version av tidningen. Den kommer ut även söndagar och andra röda dagar.

Märker du någon skillnad på tidningen efter 1 juni? Hör gärna av dig med dina synpunkter. Alla synpunkter från er läsare är lika viktiga för oss på VLT.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan