Annons

Annons

Annons

Debatt
Frågan är om det är så enkelt

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Mattias Altgärde

Annons

Svar på insändaren "Lärarlönerna fastställes genom förhandlingar", VLT den 22 maj.

Jag vill tacka Sverre Haukeland för svaret i VLT och ta tillfället i akt att klargöra några aspekter kring mitt tidigare inlägg om vikten av att satsa på lärarnas löner för att förbättra skolan i Västerås.

Annons

Visst spelar elevunderlaget en roll för skolresultaten, och den demografiska situationen kan vara en utmaning. Men det betyder inte att vi ska blunda för de problem som finns och inte sträva efter förbättringar. Genom konkreta satsningar och prioriteringar kan vi skapa förutsättningar för att Västerås ska bli en av Sveriges bästa skolkommuner.

När jag lyfter fram vikten av att höja lärarnas löner handlar det inte om att förenkla en komplex fråga. Det är en del av en bredare strategi för att attrahera och behålla kompetenta och motiverade lärare. Genom konkurrenskraftiga löner kan vi locka till oss och behålla de bästa lärarna, vilket i sin tur bidrar till att höja kvaliteten på undervisningen och elevernas kunskapsnivå.

Annons

Som ledamot av Grundskolenämnden är jag medveten om min roll som företrädare för Västerås kommun, som är lärarnas arbetsgivare. Lönerna fastställs genom förhandlingar mellan arbetsgivaren och lärarfacken, och politikerna har en viktig roll i att besluta om förhandlingsramarna. Det är genom dessa beslut och prioriteringar som politiker kan skapa incitament för att prioritera lärarnas löner och visa vikten av deras arbete för elevernas framtid.

Att vi politiker inte sitter direkt vid förhandlingsbordet är en korrekt iakttagelse. Förhandlingsprocessen involverar arbetsgivare och fackföreningar. Men det betyder inte att vi inte kan påverka och driva frågan om höjda lärarlöner genom politiska beslut och åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för dessa förhandlingar.

Annons

Liberalerna har alltid prioriterat frågan om höjda lärarlöner, och det är en del av vårt engagemang för att förbättra skolan och stärka utbildningssystemet. Vi kommer fortsätta att driva den här frågan och arbeta för att skapa en skola där lärare får det erkännande och ersättning de förtjänar.

Tillsammans kan vi göra verkliga förändringar och ge våra lärare de resurser och förutsättningar de behöver för att ge eleverna en bra utbildning och start i livet.

Anna Lundberg (L)

Ledamot grundskolenämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan