Annons

Annons

Annons

Debatt
Fel att satsa på oberäknelig vindkraft

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Elin Elderud

Annons

Kommentar till debattartikeln ”Västmanland behöver öka elproduktionen lokalt” i VLT den 15, författad av ett antal personer.

Man påpekar att de företag som vill etablera sig i vårt län måste framför allt ha tillgång till stabil el. Man framför att problemet med tillgång till el är bristande överföringskapacitet i ledningar. Men sanningen är att problemet beror på underskott på stabil och planerbar elproduktion söder om Ljusnan. Detta vill man lösa med lokal utbyggnad av vindkraft i Västmanland.

Annons

Annons

Problemet är att vindkraft inte är någon stabil källa för el utan varierar kraftigt beroende på just vinden. Hur ska man få fram el vid de tidpunkter när det inte blåser om det saknas överföringskapacitet och/eller väderoberoende elproduktion? Jag tror inte att företag är speciellt intresserade av att få all den el de behöver när det blåser kraftigt men inte någon el alls när det är vindstilla. Ungefär som med väderkvarnar, blåste det inte så blev det inget mjöl och därmed inget bröd.

Kunderna kräver säkert en elförsörjning som är oberoende av väder och vind. En bättre lösning torde vara små kärnreaktorer (SMR). Jag hörde att Finland planerar att placera sådana vid en upparbetningsanläggning för metallskrot strax utanför Torneå. Kanske skulle vara lämpligt att placera en sådan vid Kraftvärmeverket varvid man kan nyttiggöra elen samt värmen som produceras för fjärrvärme.

Torbjörn Einarsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan