Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Nej, ålder är inte bara en siffra

Det brukar sägas att ålder enbart är en siffra. Det är en av vår tids största lögner. Åldern är så oerhört mycket mer.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Jag fyllde år den här veckan. Det berättar jag enbart för att det känns som att jag gör det allt oftare numera. Nyss var det jul och vinter. Nu är det plötsligt sommar och snart midsommar och ingen kan förklara vart tiden försvann.

Det brukar nämligen också sägas att tiden går allt snabbare med åren. Det är givetvis också en lögn, men den känns betydligt mer sann. Allt rullar nämligen i allt snabbare takt. Livet är kort.

Daniel Nordström, 25 år gammal. Betydligt mer hårfager, men också betydligt mindre rik på år.

Annons

Men, åter till det här med åldrar och siffror. Inte minst när man har fyllt 50 är det omöjligt att skoja bort åldern. Den är ett faktum. Kroppen och själen blir obönhörligen äldre, men det är faktiskt inte enbart av ondo.

Annons

I mångt och mycket är det nämligen skönt att bli äldre. Alla år som berikar livet ger en slags trygghet. En människa som inser att den alltid har någonting nytt att lära varje dag blir också klokare genom åren.

Även om ålder inte bara är en siffra finns definitivt åldersdiskriminering. Den drabbar både yngre och äldre människor.

Det är sorgligt när äldre människor döms ut, som om de vore mossiga och förbrukade. Det är förstås bara dumt. Det finns 30-åringar som är trötta och gubbiga och det finns 80-åringar som pigga och inspirerande. De äldre bär både historia och framtid.

Samma sak, fast omvänt, är det för många yngre människor, de som ännu är gröna och oerfarna – men har så mycket viktigt att säga. Det är lika sorgligt när yngre människor döms ut, enbart på grund av att de inte levt lika länge som vissa andra. Som om de inte var värda att ta på allvar bara för att de är unga.

Vi ska givetvis även lyssna på och lära oss av de som är unga, de som är framtiden och kommer med nya idéer, tankar och inspel som vi som är ingrodda i gamla tankemönster inte alltid förmår att se.

Vi behöver helt enkelt varandra. När människor i olika åldrar och med olika bakgrunder möts. Då uppstår dynamik.

När man blir äldre och inte längre har något hår kan man alltid låna av dottern, åtminstone på en bild. Det går utmärkt att leka även när man blir äldre. Leken tar bara nya former.

Annons

Åren som går. Ibland är de snälla, ibland är de mer brutala. De kan forma en människa till det bättre, men de kan också orsaka ärr och ett hjärta som blir allt svartare och hårdare av tidens slag.

Annons

I det snabba och korta liv vi lever måste vi ta oss tid att stanna upp, rannsaka oss själva och se varandra. Vi måste vårda våra liv, men också vårda och värna de som finns omkring oss.

Jag går vidare genom de år som förhoppningsvis blir så oerhört många fler.

Jag gör det i djup tacksamhet.

Inbäddat innehåll

Tre heta

Cicilia Sedvall

Skådespelerskan är aktuell som Sigvard Thurnemans mamma Alma i pjäsen ”Salaligan” på Västmanlands teater. För VLT Kultur berättar hon om de tidiga drömmarna om att stå på scen.

Herman Magnusson

I backlinjen stod han åter för en stabil insats när hans VSK betvingade topptippade Öster med 2–1. Men någon hybris är det inte tal om, trots att Grönvitt är ny serieledare i Superettan.

Västerås Pride

Det har varit många turer och turbulens i styrelsen. Men, Västerås Pride arrangeras även denna sommar. Prides styrelse ser det som en plikt att se till att festivalen blir av.

Citatet

Att åldras är som att bestiga ett berg, man blir lite andfådd men man får mycket bättre utsikt.

Ingrid Bergman (1915–1982).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan